BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság szeptember 28-ai ülésén megvitatta a kormánynak a világkiállítás lemondásáról benyújtott törvényjavaslatát.
A bizottság tagjai megvizsgálták az előterjesztést, meghallgatták az előterjesztő képviselőit, és a szavazáson a bizottság tizenhárom - a Magyar Szocialista Pártot és a Szabad Demokraták Szövetségét képviselő - tagja az előterjesztést általános vitára alkalmasnak tartotta, hat - a Magyar Demokrata Fórumot, a Független Kisgazdapártot és a Kereszténydemokrata Néppártot képviselő - tagja pedig általános vitára alkalmatlannak találta az előterjesztést. A Fidesz képviselői nem voltak jelen, így nem tudtak állást foglalni az általános vitára való alkalmasságról.
Én most a többség álláspontját fogom ismertetni:
A szocialista és szabaddemokrata képviselők egyetértettek a kormány eljárásával, amelynek során megvizsgálta az expó előkészítésének helyzetét, megvizsgálta a várható hozamok és várható költségek viszonyát, az előkészítés helyzetét, figyelembe vette az úgynevezett ad hoc bizottság jelentésében lévő információkat, és ennek alapján arra jutott, hogy nem ajánlhatja tiszta lelkiismerettel az Országgyűlésnek az expó megvalósítását.
Két kérdés merült fel az elmúlt hetek vitáiban, amelyekben a többségi álláspontot szeretném röviden összefoglalni.
Az egyik kérdés az, hogy nem megalapozatlan-e a kormány állásfoglalása, nem volt-e túl gyors a kormány döntése.
A bizottsági többség úgy ítélte meg, hogy nem az történt ebben az esetben, mint 1991 májusában, amikor az ausztriai népszavazáson 17-én született a döntés és 18-án a magyar kormány már döntött is arról, hogy egyedül megvalósítjuk a világkiállítást. Nem az történt, mint 199l őszén, amikor október 10-én a kormány még úgy döntött, hogy lemondja a világkiállítást, majd három hét múlva felülvizsgálta ezt a döntését, és mégis a parlament elé terjesztette a világkiállítás megvalósítására vonatkozó döntést. Úgy ítélte meg a többség, hogy itt alapos, több hetes vizsgálatban összegezték hosszú idők információit és tapasztalatait.
A másik kérdés: ellentétben áll-e a kormány döntése az 1991-ben jóváhagyott világkiállítási törvénnyel. Úgy ítélte meg a többség, hogy nincs ilyen ellentmondás. Az 1991-es törvény ugyanis lényegében két dologra kötelezte a kormányt: egyfelől arra kötelezte, hogy valósítsa meg a világkiállítást, másfelől megtiltotta a kormánynak, hogy folyó áron 30 milliárd forintnál több közpénzt használjon fel a világkiállítás megvalósítására. Azóta egyértelműen világossá vált, hogy ez a két törvényi előírás egyszerre nem teljesíthető. Sokféle számháborút hallottunk és fogunk is talán hallani arról, hogy mennyit tesznek ki a tényleges költségek és ebből mennyi a költségvetési teher, de azt senki sem állítja, hogy a világkiállítási törvényben jóváhagyott 30 milliárd forint elegendő lenne.
A kormánynak ezért kötelessége volt felülvizsgálni a világkiállítás helyzetét, és új előterjesztést készíteni az Országgyűlés számára, ahol az Országgyűlésnek döntenie kell, hogy a '9l-es törvényben foglalt két kötelezettség közül melyiket tartja érvényesnek és melyiket adja fel.
Úgy ítéljük meg tehát, hogy a kormány előterjesztése teljes mértékben indokolt, törvényes, alkotmányos és alkalmas az általános vitára. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť