DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Én már az első két vagy három napirend előtti felszólalás ügyében szerettem volna szót kérni, és alapvetően ügyrendi indítványom lett volna. Most azonban, meghallgatva Torgyán József napirend előtti felszólalását, röviden - a legnagyobb sajnálatomra - reagálni kell az általa elmondottakra.
Tegnap - amint erről a mai újságokból is értesülhettek, mind önök, tisztelt képviselőtársaim, mind pedig az ország közvéleménye - Göncz Árpád köztársasági elnök úr kezdeményezésére a hat parlamenti párt frakcióinak képviselői egy tárgyaláson vettek részt, amely tárgyaláson a köztársasági elnök úrral a múlt pénteken elfogadott önkormányzati törvénycsomagról, valamint az önkormányzati választások időpontjáról cseréltük ki a véleményünket.
(10.00)
Ezen a tárgyaláson - amely igen hosszúra nyúlt és azt gondolom, hogy reménnyel kecsegtetőnek mondható -felmerült annak a lehetősége, hogy a parlamenti frakciók mai üléseinek fényében az önkormányzati választójogi törvény kérdésében esetleg kompromisszum alakítható ki, megfelelő alkotmányos keretek megteremtésével.
Ezen a tárgyaláson jelen lévő képviselőin keresztül valamennyi párt kölcsönösen elmondta, hogy mi a véleménye az önkormányzati választójogi törvénycsomagról, mi a véleménye az önkormányzati választások időpontjáról, és a tárgyalások befejeztével megállapodtunk abban, hogy a mai frakcióülések minél kedvezőbb eredményének elősegítése érdekében milyen módon tájékoztatjuk a nyilvánosságot a tárgyalásról. E megállapodásnak részese volt valamennyi, a tárgyaláson jelen lévő frakcióképviselő, így Torgyán József úr is.
E megállapodásnak megfelelően - Torgyán József képviselő úr hozzászólása alatt én átlapoztam a mai lapokat - valamennyi lapban szinte szó szerint megjelent az a közlemény, amelyet ott közösen fogalmaztunk meg. A pártok közös közleményének része az a néhány sor, amely Torgyán József képviselő úr különvéleményét is tartalmazza.
Ehhez képest is súlyosan etikátlannak ítélem meg, hogy egy tárgyaláson jelen lévő fél az ott megkötött megállapodáshoz képest mintegy megvádolja a tárgyaláson jelenlévőket valamifajta alkotmányellenes, politikailag és jogilag elfogadhatatlan lépéssel. Azt gondolom, nem lehet ezt mással magyarázni, mint azzal, hogy a tárgyalások során világossá vált: a Független Kisgazdapártnak már a kiindulópontot tekintve is más a véleménye, mint a többi öt parlamenti pártnak. Ugyanakkor ez nem lehet oka annak, hogy egy napirend előtti felszólalással próbálja megtorpedózni valamilyen módon egy kompromisszum lehetőségét.
Így tehát egy ellenzéki párt frakciójának képviseletében is a leghatározottabban visszautasítom ezt a fajta politikai magatartást. Elképesztőnek és számomra elfogadhatatlannak tartom, hogy valaki a köztársasági elnök úrnál folytatott tárgyalásról, az ott született megállapodással szemben, a parlament nyilvánosságát felhasználva, teljesen tévesen próbálja tájékoztatni a nyilvánosságot, és ezzel értelmetlen politikai vitát próbáljon provokálni.
Mindettől függetlenül szeretném elmondani, hogy a reggel 9 óra óta, tehát több mint egy órája a parlamenti ülésteremben folyó napirend előtti felszólalási sor számomra azért is meglepő, mert a múlt csütörtökön a házbizottsági ülésen valamennyi jelen lévő parlamenti frakció képviselői legalábbis egy szóbeli megállapodás közelébe jutottak abban a tekintetben, hogy az expótörvény minél alaposabb megtárgyalása érdekében lehetőleg tartózkodnak a napirend előtti felszólalásoktól. Legnagyobb sajnálatomra ehhez a majdnem létrejött szóbeli megállapodáshoz a másik három ellenzéki párt frakciója nem tudta magát tartani.
Így tehát az eredeti ügyrendi javaslatom, ami miatt végül is szót kértem - és, legnagyobb sajnálatomra, körülbelül három és fél perccel hosszabbra nyúlt ez a napirend előtti szókérésem -, az, hogy tisztelettel kérem elnök asszonyt, hogy az előzetesen megállapított sorrendhez képest cserélődjön meg az ellenzéki pártok vezérszónoklatainak sorrendje. Tudomásul veszem, hogy a másik három ellenzéki párt frakciója fontosnak találta azt, hogy napirend előtt felszólaljon, ugyanakkor mi meg azt tartjuk fontosnak, hogy az expótörvény vitájában, lehetőleg tévéközvetítésben, el tudjuk mondani a frakciónk véleményét, lévén hogy igazából ma ez a tényleges feladata a parlamentnek, hogy a kormány által benyújtott expótörvényről vitatkozzon.
Így tehát az az indítványom, hogy a Magyar Szocialista Párt vezérszónokát követően a Fidesz vezérszónoka, azt követően az SZDSZ vezérszónoka, majd a másik három ellenzéki párt vezérszónoka következzen, lévén, hogy ők ma már napirend előtt a parlamentben szerepeltek. Köszönöm a szót. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť