DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnöknő. A köztársasági elnök úr tegnapra összehívta a hat parlamenti párt frakciójának a képviselőjét azért, hogy tájékozódjon a kitűzendő önkormányzati választások időpontját illetően. A tárgyaláson felmerültek különböző olyan lehetőségek, amelyek miatt végül is a jelenlévők - a Független Kisgazdapárt kivételével - úgy döntöttek, hogy folytatják a tárgyalásaikat, azonban megjelenítik a köztársasági elnök úr által kiadandó közleményben, hogy a Független Kisgazdapárt sem a felvetett tárgyalásokkal, sem azoknak lehetséges következményeivel nem ért egyet, sőt kifejezetten ellentétes álláspontot hangoztattunk. Végül is abban maradtunk, hogy addig nem nyilatkozunk, amíg a frakciógyűléseket meg nem tartjuk.
A Független Kisgazdapárt megtartotta az ezzel kapcsolatos frakciógyűlését, tehát szólási lehetősége lenne, de legyen szabad arra utalnom, hogy ettől függetlenül is - így a tévé Napkelte című műsorában és egyebütt is - nyilatkozatok hangzottak el, ezért a Független Kisgazdapárt fontosnak tartja az ügyben kinyilvánítani a véleményét, annál is inkább, mert hiszen tegnap, amikor a napirend előtti vita keretein belül erre sor került, a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának elnöke épp a köztársasági elnök úr által kezdeményezett megbeszélésen volt, tehát nem volt alkalmam ebben a tárgykörben megszólalni.
Rendkívül fontosnak tartom, hogy felhívjam igen tisztelt képviselőtársaim figyelmét arra a nem vitás tényre, hogy a köztársasági elnök úr ez idáig, ha megkapott egy törvényt, akkor a törvényt a kihirdetése előtt rendkívüli alapossággal tanulmányozta, a társadalom legnagyobb érdeklődését kiváltó kérdésekben talán egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy a rendelkezésére álló tizenöt napnál hamarabb hirdette volna ki a törvényt. Természetesen ha sürgősséggel kérték a kihirdetést, akkor eleget tett alkotmányos kötelezettségének, ugyanis ismeretes képviselőtársaim előtt, hogy az alkotmány 26. §-a értelmében a köztársasági elnök úrnak rendes körülmények között a parlament elnöke által aláírt és a részére megküldött törvény kihirdetésére tizenöt nap áll rendelkezésére, a sürgősséggel kihirdetendő törvénynél pedig öt nap áll rendelkezésére.
Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy tegnap, amikor a köztársasági elnök úrnál voltunk, a köztársasági elnök úr úgy nyilatkozott, hogy ő még nem kapta meg a törvényt. Ennek azért van jelentősége, mert a médiumok - nem tudom, mennyiben felelnek meg a valóságnak ezek a közlemények - Szekeres Imre frakcióvezető úr különböző nyilatkozatait akként hozták le, hogy december 4-én lesznek az önkormányzati választások, de elhangzottak már nyilatkozatok december 11-ére vonatkozólag is. A Független Kisgazdapárt álláspontja ebben az ügyben az volt, és jelenleg is az, hogy a köztársasági elnök úr egész egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy az időpont tekintetében nyilatkozzék addig, amíg meg nem kapja a három törvénycsomagot, és részletesen nem tudja azokat ugyanolyan alapossággal áttekinteni, mint ahogy ezt eddig is tette.
(9.50)
Tehát, hogy az utolsó pillanatig kihasználja a rendelkezésére álló időt, és tanulmányozza a kérdést. Annál is inkább, mert itt nem egy törvényről van szó, hanem három rendkívül fontos, egymással összefüggő törvénycsomagról.
Legyen szabad külön kiemelnem, hogy ebben még benne sincsenek a végrehajtási törvények, pedig az önkormányzati választásokat úgy lebonyolítani, hogy ezeket a bonyolult törvényeket végrehajtási eljárási szabályokkal ki ne egészítsük, elképzelhetetlen. Tehát az én megítélésem szerint egy alkotmányos csapdahelyzet áll elő, ha bárki ebben a Házban a köztársasági elnök urat arra igyekszik rávenni, hogy idő előtt nyilatkozzon az önkormányzati választások időpontját illetően.
Jó, nem vitatom, hogy már eddig is alkotmányos mulasztása van a köztársasági elnöknek, mert már ki kellett volna tűznie az önkormányzati választásokat. De ha már ez az alkotmányos mulasztás fennáll, akkor ne kövessünk el újabb alkotmányos hibát. Tehát a Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy a köztársasági elnök úr, eddigi tárgyilagosságának megőrzése esetén, különösképpen nem tűzheti ki az önkormányzati választásokat addig, amíg kellő alapossággal nem tudja tanulmányozni mind a három törvénycsomagot.
Most legyen szabad külön rámutatnom arra, hogy felmerült a köztársasági elnök úrnál - és azért vagyok kénytelen ezt elmondani, mert a ma reggeli televízió-műsorban is olyan értelmű nyilatkozat hangzott el -, mintha itt valamiféle lehetőségük volna a kormányzati és az ellenzéki pártoknak megegyezni. Holott a Független Kisgazdapárt képviseletében kijelentettem: nemcsak a saját nevemben - és ezt a köztársasági elnök úr előtt többször hangoztattam -, hanem a Kisgazdapárt frakciója nevében is nyilatkozni tudok abban a kérdésben, hogy a Kisgazdapárt semmiféle olyan megoldásba nem megy bele, hogy itt a kormánytöbbség 72 százalékos, elsöprő többségének tudatában keresztülerőltet egy olyan új önkormányzati választási törvényt és az önkormányzattal összefüggő egyéb jogszabály-módosításokat, amelyeket többpárti parlamenti demokráciában az ellenzék hozzájárulása nélkül el sem lehetne képzelni. Másrészt pedig különösképpen nem lehet elképzelni, semmiféle jogállami körülmények között, hogy két hónappal a tervbe vett választások előtt ilyen alapvető változtatásokat eszközöljenek az önkormányzati törvénycsomagon, az önkormányzati választási csomagon.
A Független Kisgazdapártnak az volt az álláspontja: mi semmiféle olyan tárgyalásba nem megyünk bele, amely olyan helyzetet teremtene, hogy végül is önök ilyen vagy olyan módon - kifogásolhatóan - meghoznak egy törvényt, az ellenzék - így vagy úgy értékelhetően - kivonul e törvény meghozatalakor, de önök a Magyar Köztársaság nevében mégis meghoznak egy minősített törvényt, és utána politikai alkuval rúgjuk föl ezt a törvényt. Amíg a Független Kisgazdapárt a parlamentben lesz, a Kisgazdapárt ilyen helyzetbe belemenni nem fog. Azért nem fog belemenni, mert tessék, igen tisztelt honatyák, meggondolni, hogy milyen törvényt hoznak. És ha hoznak egy törvényt, akkor tessék a törvényt betartatni. Mert ha nem fogják betartatni, ugyanúgy fogunk eljárni, mint Horn miniszterelnök úr esetében: kérni fogjuk az ő felelősségének a megállapítását. A törvény betartását az alkotmány a kormányra nézve kötelezően előírja, és az én megítélésem szerint a jogalkotás teljes kudarcát fogja jelenteni, ha egyik nap meghozunk egy törvényt, a másik nap pedig bárkinek eszébe jut azt felrúgni.
Kérem, én nem vitatom, hogy tökéletesen igaza van a három további ellenzéki pártnak, amikor az egész önkormányzati törvényt illetően az ajánlási, a részvételi és az eredményességi küszöb vonatkozásában megkifogásolja a törvény jelenlegi rendelkezéseit, és azt mondja, hogy nagyon nagy hiba volt változtatni a korábbi törvényen. De ha már változtattak, akkor mindenképpen célszerű lenne ajánlási, részvételi és eredményességi küszöböt is szabni - nem is alacsonyat. De a mi meglátásunk szerint, az alkotmányossági küszöb - ha szabad ezt a kifejezést használnom -, tehát hogy a meghozott törvényekbe vetett hit megingatásra ne kerüljön, ez is egy lényeges szempont. A Független Kisgazdapárt álláspontja pedig nem változott és nem fog változni az elvi kérdésekben:
A Független Kisgazdapárt azt mondotta, azt mondja és mindig is azt fogja mondani, hogy jogállami körülmények között egyetlenegy többség sem élhet vissza többségével a kisebbség terhére. Ugyanakkor a jogállamisághoz az is hozzátartozik, hogy a választópolgároknak is demokratikus legyen a meghozott törvény. Mit ér a legkitűnőbb törvény is - és én itt nem az önkormányzati törvényre utalok, mert én azt a mostani változtatással nagyon rossznak tartom és a választásit is... De ha kitűnő törvény lenne is -, mit érne azzal a választópolgár, ha úgy lesz kénytelen elmenni választani, hogy nem ismeri az új törvényt, nem ismeri a dolog új választójogi részét. És egyáltalán, hogy kerülhet az szóba, hogy a köztársasági elnök úr kihirdessen egy olyan törvényt, amit nem ismer részleteiben. Nemcsak hogy a törvények nincsenek még meg összefüggéseikben, hanem a végrehajtási rendelkezések sincsenek meg.
Tehát kérem, tessék tudomásul venni: a Független Kisgazdapárt soha nem volt hajlandó ilyen kérdésekben alkudozni - bármilyen nehéz is legyen a helyzetünk, mi a demokrácia ügyében nem alkuszunk! Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť