DR. TÓTH TIHAMÉR

Full text search

DR. TÓTH TIHAMÉR
DR. TÓTH TIHAMÉR (MDF): Elnök Úr! Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nagyon nehéz egy országgyűlési határozati javaslat részletes vitájában felszólalni akkor, amikor a határozati javaslat előterjesztője hat, illetve öt párt felhatalmazott képviselője volt, és tulajdonképpen a határozati javaslat lényegében érdemi megállapodás született.
Tekintettel arra, hogy amikor a javaslatra vonatkozó módosító indítványaimat összeállítottam, akkor én ebből a nézőpontból indultam ki, és nem akartam azokba a koncepcionális kérdésekbe beavatkozni, amelyekben úgy véltem, hogy konszenzus van az előterjesztő pártok körében. De észleltem azt is, hogy az egyeztetés során nem minden részletkérdésre terjedt ki az előterjesztők figyelme, bizonyos témák, témakörök megfogalmazása nem a legsikeresebb volt, és ezért szerettem volna, akartam hozzájárulni módosító javaslataimmal a határozat jobbátételéhez.
Miután olvastam az alkotmányügyi bizottság együttes jelentését a javaslat tárgyalásáról, és arról győződtem meg, hogy módosító javaslataim többségét támogatja a bizottság, támogatják az előterjesztők is, így ezért nem foglalkozom hosszabban azok részletezésével.
Két megjegyzést ennek ellenére szeretnék tenni. Az egyik általánosságban az, hogy az elmúlt parlamenti időszakban nem azért nem született meg ez a Házszabály-módosítás, illetve ez az új tartalmú Házszabály, mert az akkori képviselők többsége nem igényelte volna, hogy a Háznak egy szabályozottabb, működésképesebb "alkotmánya", szabálya legyen, hanem azért, mert nem volt konszenzus, nem volt többség annak a kivitelezésére, amit most ez a parlament, összetételénél fogva, meg tud tenni. Tehát ezért nem tartom szerencsésnek azokat a nyilatkozatokat, amelyek úgy jelennek meg a közvélemény előtt, hogy ez a parlament néhány hét alatt el tudja végezni azt, amit az előző parlament négy évig sem. Ennek ellenére úgy érzem, hogy a módosítás, illetve az új Házszabály olyan kereteket fog majd teremteni, amelyekből mind kormánypárti, mind ellenzéki képviselők képviselői munkájuk javításához nagyon sok újat és rendezett kérdést, a munkát hatékonyabbá tevő szabályokat fognak majd találni.
Sajnálom, hogy Eörsi képviselőtársam nincs itt a teremben, de remélem, hogy valamilyen formában eljut majd hozzá mondandóm lényege, ugyanis nagyon egyetértek az általa felvetett és hosszú ideig ecsetelt, technikai eszközök alkalmazásának kitiltásáról szóló házszabályi rendelkezéssel. Még jobban örülnék akkor, ha ezt konkrétan egy csatlakozó módosító indítvány formájában fogalmazná meg. Úgy érzem, ha ez megtörténne, és a Ház elfogadná ezt a rendelkezést, akkor - ugyancsak a múlt parlament működéséből véve egy példát - nem fordulhatna elő az, hogy országgyűlési képviselő videokamerával jelenik meg akár plenáris ülésen, akár bizottsági ülésen, és így gyűjt emlékeket a későbbi időszakra.
Összefoglalva mondandóm lényegét, még egyszer szeretném kérni képviselőtársaimat, hogy azokat a módosító indítványokat, amelyek legtöbb esetben érdemi kérdésben nem hoznak újat a Házszabály tervezetében, illetve az előterjesztéshez képest, de bizonyos vonatkozásban egyes rendelkezéseit a módosítások érthetőbbé teszik és az alkalmazhatóságát biztosítják, ezért kérem, hogy szíveskedjenek majd mindezeket szavazatukkal támogatni. Köszönöm szépen. (Taps.)
(18.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť