DR. K. CSONTOS MIKLÓS

Full text search

DR. K. CSONTOS MIKLÓS
DR. K. CSONTOS MIKLÓS (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A gyermekgondozási segéllyel - közszóhasználatban gyessel - kapcsolatos törvényjavaslatomat azoknak az édesanyáknak a megsegítésére készítettem el, akikre a jelenleg hatályos jogszabály nem vonatkozik. Általában ezek az édesanyák kétszeresen is hátrányos helyzetűek jelen pillanatban, mert elveszítették a munkahelyüket önhibájukon kívül, munkanélküli segélyből élő, vagy netán munkához sem jutott pályakezdő édesanyákról van szó. Az édesanyáknak ez a tábora teljesen kiszolgáltatott a gyermekével együtt, mert igaz, hogy méltányossági alapon esetleg párszáz forintos segélyben részesülnek, de sok kérelmet e tekintetben elutasítottak.
Ezeknek az édesanyáknak nagyon gyors intézkedés volna szükséges ahhoz, hogy lényegében állampolgári jogon megkaphatnák azt a segítséget, amelyet tulajdonképpen pillanatnyilag nem élvezhetnek.
Erre jogi lehetőség van az alkotmány 67. §-ának (l) bekezdése szerint. Eszerint minden gyermeknek joga van a családja, az állam és a társadalom részéről arra a védelemre, gondozásra, amely megfelelő testi-szellemi-erkölcsi fejlődéséhez szükséges. A jogalkotásról szóló törvény 2.§-a (1) bekezdésének c. pontja értelmében az alkotmányban biztosított alapvető alanyi jogokat az Országgyűlésnek törvényben kell megállapítania. Ezért szükséges ennek az alanyi jognak törvényben történő deklarálása. Képviselőtársaim tudják, a pici baba éhségérzetét nap mint nap sírással jelzi az édesanyjának.
(15.40)
Ezért kérem, hogy in hoc tempore az önök által támogatott édesanyák érdekében szíveskedjenek szavazatukkal támogatni ezt a törvényjavaslatomat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť