Dr. RAPCSÁK ANDRÁS

Full text search

Dr. RAPCSÁK ANDRÁS
Dr. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Köszönöm, elnök úr, a figyelmeztetést. A törvényről kívánok beszélni, arról, hogy hogyan jelenik meg ez a törvény. Én megértem a türelmetlenséget, de az önkormányzatoknak ezt mindig végig kell csinálni, ez a folyamat.
Tehát a kormány által támogatásra javasolt beruházásra az önkormányzat - a rendeletmelléklet szerinti adatlapon és dokumentumokkal - benyújtja a címzett támogatási igényét a szakminisztériumhoz és a Belügyminisztériumhoz. A kormány a címzett támogatási igényre vonatkozó törvényjavaslatot a költségvetési törvény kihirdetését követő három hónapon belül beterjeszti az Országgyűlésnek.
Ilyen elbírálási procedúra után, amelyben rettentő sok szerv vesz részt, amelyben nincsenek objektív kritériumok, amelynek a folyamata olyan hosszadalmas és olyannyira áttekinthetetlen, nem véletlen, hogy esetleg valakiben felmerülhet az a gyanú, hogy a címzett támogatások tulajdonképpen olyan helyekre kerülnek, amelyek a rangsorban egyébként nem az első sorokban lennének. Nincs kidolgozva olyan rendszer, amely objektivitást biztosítana, ily módon lehetőség van egyes önkormányzatokat jutalmazni, egyes önkormányzatokat büntetni.
A másik probléma az alanyi jog kérdése - és most már tényleg rövid leszek, elnök úr. A következőkről van szó:
Az önkormányzatok rengeteg pénz és munka befektetésével igen nagy számú pályázatot adtak be. Ezek a pályázatok a jelenleg joghatályos törvény szerint készültek el, amennyiben az Országgyűlés által meghatározott céloknak és a formai, technikai követelményeknek megfelelnek, az önkormányzatoknak - mint ahogy elhangzott a belügyminiszter úr előadásában - alanyi jogon járnak. Ha most jóváhagyjuk ezt a törvényjavaslatot, amennyiben erről nem rendelkezünk, ez a befektetett munka és pénz elvész. Ez nem a jogfolytonosságot szolgálja: ez kiszolgáltatottá teszi az önkormányzatokat. E vonatkozásban a törvény olyan hézagot hagy, amely hézagot - véleményem szerint - be kell tölteni. Itt nem kerülhető ki ez a kérdés.
A szociális bérlakások építésének támogatása, amely új célként jelent meg, rendkívül jó dolog, és nagyon régen igény van rá - de nem úgy, ha ez gettósodást jelent egyes településeken, mert erre nincs szükség.
Az önkormányzati bizottsági ülésen - mint ahogy Szász Domokos úr jelezte - rendkívül nagy vita alakult ki a jelenleg beadott céltámogatási kérvények vonatkozásában és elbírálásában, de nagyrészt egyetértett az önkormányzati bizottság azzal, hogy ennek a rendezése e törvény keretében kell hogy megtörténjen, tudniillik a régit csak a régi törvény lejártával váltja fel ez az új. Jelenleg 28 milliárd értékű ígérvény van a jövő évre, és körülbelül ugyanilyen mértékű új, beadott igény van. Tehát vagy szét kell osztani a következő évekre, vagy a költségvetésben úgy kell figyelembe venni ezeket az igényeket, hogy a településfejlesztési feladatokat a költségvetés meg tudja valósítani.
Nem politikai beszédet akarok mondani, de azért hivatkoznom kell arra, hogy előttem van Soós Károly Attila államtitkár úr nyilatkozata, amely nyilatkozat azt tartalmazza - szó szerint idézem -: "Egyrészt sokkal rosszabb helyzetben vagyunk, mint lehetnénk egy jobb gazdaságpolitika következményeként,..." - ebben tökéletesen igaza van - "...másfelől az is igaz, hogy Magyarország néhány más, volt kommunista országtól eltérően elkerülte az inflációs robbanást, a nyugdíjrendszer másutt tapasztalható súlyos válságát. A munkanélküliség az ország nyugati részében kezelhető mértékű. Nem hiszem, hogy igazán ok lenne a pesszimizmusra."
Pesszimizmusra csak akkor van okunk, amikor azt látjuk, hogy településeinken a jelenleg születendő gyermekek várható életkora - itt és most - 60-61 év. Ennek döntő oka elsősorban az, hogy egy olyan környezetben, egy olyan szennyezett környezetben nőnek fel, amely az életlehetőségeiket beszűkíti és rongálja. Ebben kell gondolkodni akkor, amikor a pótköltségvetés, illetve a költségvetés vitáját tartjuk. Nem hiszem, hogy azt a 20 milliárd forintot kellene elsősorban megspórolnunk, amely az önkormányzatok infrastrukturális fejlesztésére kellene. Jelenlegi helyzetünkben, különösen, amikor a szennyvíz, a csatorna vonatkozásában az Európai Közösség előírásai kötelező érvényűek, sokkal súlyosabb bajt okoznánk ezek elhagyásával, mint ezek megvalósításával.
Az előterjesztőnek, képviselőtársaimnak szeretném javasolni, hogy mind az elbírálás objektivitásában, mind pedig a már beadott pályázatok biztonságos megítélésében a törvényjavaslatot szíveskedjenek kiegészíteni. Ez mind az önkormányzatoknak, mind pedig az önkormányzatok demokráciájának rendkívül megnyugtató lenne.
Elnök úr, köszönöm a türelmét, és köszönöm a Ház figyelmét. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť