DR. KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

DR. KOVÁCS KÁLMÁN
DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Igen tisztelt Miniszter Úr! Már a kormányprogram vitájában jeleztem, hogy a közoktatási megállapodás felülvizsgálatára irányuló programpontot az egyházi iskolák elleni burkolt támadásnak értékelem. A felülvizsgálat szó a kormány eddigi gyakorlatában a megszüntetés szinonimájaként értelmezendő, lásd Expo.
Vártam a barátságtalan lépéseket, de azt nem gondoltam, nem gondolhattam, hogy ezt a felülvizsgálatot még a közoktatási törvény módosítása előtt megkezdik. Maga a felülvizsgálat kilátásba helyezése is riadalmat keltett az egyházi iskolákban tanuló gyermekek szülei körében. Feltételezik ugyanis, hogy a kormányzat várható lépései jelentős tandíjfizetési kötelezettséget jelentenek.
A helyzetet súlyosbítják a miniszter úr tanácsadóinak meggondolatlan, esetenként cinikus megnyilatkozásai. A miniszter úr nyilatkozatai sem arra utalnak, hogy olyan intézkedésekre készül, amelyek elősegítik az alkotmány lelkiismereti és vallásszabadságra vonatkozó részének, valamint a közoktatási törvény 4. §-a (4)-(7) bekezdéseinek, valamint a 10. § (3) bekezdése d) pontjának érvényesülését. Az egyházi iskolák iránt jelentős és növekvő társadalmi igény tapasztalható, ez egyrészt tehermentesíti az önkormányzati iskolákat, másrészt növeli közoktatásunk színvonalát.
Kérdezem tehát a tisztelt miniszter urat, milyen intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy az általam jelzett problémák ne nehezítsék az egyházi iskolák és közvetve a magyar közoktatásügy amúgy sem rózsás helyzetét, milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy az egyházi iskolák ne kerüljenek rövid idő alatt a működőképtelenség állapotába? Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť