DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Meglehetősen általános a vélekedés, hogy az elmúlt évtizedek során jelentősen hanyatlott hazánkban a lakosság mezőgazdasági ismereteinek színvonala, és az érdekeltek közt is igen sokan vannak, akik nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek az önálló mezőgazdaság megindításához és eredményes viteléhez szükségesek. A tsz-ek megszervezése után ugyanis hasonló játszódott le, mint amikor a céhes ipart a manufaktúrák váltották fel, amikor is eltűntek a szakma mesterei és művészei, akiknek még volt áttekintésük az egészről, és azok léptek előtérbe, akik csak bizonyos részfolyamatokat ismertek.
Minderről, tudniillik a mezőgazdasági ismeretek súlyos visszaeséséről győződhetünk meg akkor is, ha kimegyünk és körülnézünk valamely falu vagy agrárkisváros határában. Miután mezőgazdaságunk felvirágoztatása nemcsak pénz, eszközök és munkaerő kérdése, hanem szorosan tartoznak hozzá a korszerű szakismeretek is, ez ügyben, szintén a nyár folyamán írásban tettem javaslatot földművelésügyi miniszter úrnak a novembertől márciusig működő földműves-iskolák újjászervezésére.
Választ nem kaptam - se kedvezőt, se kedvezőtlent. Fontos ügyről lévén szó, itt kérdezem újra: mit szándékoznak tenni a falusi és az érintett városi lakosság mezőgazdasági ismereteinek felfrissítése, illetve korszerűsítése érdekében? Meggyőződésem ugyanis, hogy nálunk is fokozatosan be kell vezetni - elkapkodni és meggondolatlanul intézkedni természetesen botorság volna -, hogy mezőgazdasággal csak azok foglalkozhatnak, akik megszerezték a technikai minimumot, és annak írásos bizonyságát is tudják adni. Várom tehát válaszát. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť