DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Kénytelen vagyok a múlt heti kérdés után interpellálni, méghozzá a Ház becsülete érdekében. (Derültség a bal oldalon és balközépen.) Azért, hogy ebben a Házban ne fordulhasson elő, hogy nem megfelelő választ adnak egy kérdésre. Nemcsak a mostani ellenzéknek, hanem a bármikori ellenzéknek elemi érdeke, hogy ne félrevezető adatokat halljunk. Én nem számháborúzni akarok a pénzügyminiszter úrral, hogy 1994 áprilisában, májusában mekkora összegű kárpótlásijegy-kibocsátás történt, mert van olyan szám, amelyik erre azt mondja, hogy 5,1 milliárd, van, amelyik azt mondja, hogy 3,9 milliárd, hanem azt akarom megkérdezni, hogyha van két eltérő szám a miniszter úr előtt, akkor miért a rosszabbat ismerteti a Házzal, miért a negatívabb következtetés levonására alkalmasat, és miért nem mondja azt, hogy két adat van, és ellenőrizni kell, hogy melyik a hiteles. Hisz ebben az esetben megtéveszti a Házat, és nem ad lehetőséget arra egy kérdés esetében, hogy azonnal lehessen észrevételezni, hogy álljon meg a menet, itt esetleg rossz adatokról van szó.
Én azt akarom megkérdezni a miniszter úrtól, hogyha olyan magas szintű szakmai tudása van a szervezetének, akkor hogy lehet félreérteni azt a mondatot, hogy a hivatal átcsoportosítja az erőit, és ezáltal növelni tudja a politikai üldözöttek kárpótlásában részt vevő dolgozóknak a számát, és ezt úgy értékelni, hogy nő a hivatalnak a létszáma. Egy belső átcsoportosítás az nem külső munkaerőknek a fölvétele. Ismét megtéveszti a Házat.
A miniszter úr azt akarta bizonyítani, hogy a csökkenő jegykibocsátás üdvösen hat a kárpótlási jegyek árfolyamára, és ezt tudós módon indokolta.
Én azt akarom megkérdezni, hogy miután az új kormány hivatalba lépett, nem másfélmilliárd, nem egymilliárd jegykibocsátás történt, hanem 700 millió, 800 millió, 600 millió; csökkenő jegykibocsátás mellett megalapozott-e az a közgazdasági érvelés, hogy ez üdvösen hat a jegyek árfolyamára, amikor vészesen csökkenő jegykibocsátás mellett vészesen csökken a jegyeknek az árfolyama. És azt akartam megkérdezni, s megkérdezem most a miniszter úrtól, hogy amikor elmondja valaki, hogy a jegykibocsátás mennyisége az objektív okok miatt csökken, mert fogynak az ügyek, akkor miért nem érti meg ezt a magyar nyelven elhangzott mondatot, és miért nem tárja a közvélemény elé, hogy akkor miből gondolja ő, miután védelmébe vette azt a főtanácsost, aki valóban nem kormányfőtanácsos, hanem ÁV Rt. főtanácsos, aki azt mondta, hogy szándékosan fogták vissza a határozathozatalt. Várom a bizonyítékokat a szándékosságra. Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť