LESZKOVSZKI TIBOR

Full text search

LESZKOVSZKI TIBOR
LESZKOVSZKI TIBOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az 1990-ben megalkotott LXV., önkormányzattal foglalkozó törvény részeként kerültek megalkotásra azok a törvényi előírások, amelyek az elmúlt négy évben alapvetően biztosították az önkormányzatok működésének személyifeltétel-kritériumait. A még hatályos törvény munkaviszonyként határozza meg a polgármester főállását. A polgármester a köz szolgálatában álló, de nem köztisztviselőnek minősülő személy, speciális jellegű, választott politikai funkciójából adódóan itt sajátos szabályozásra van szükség, amely azonban nem zárja ki a köztisztviselőkre vonatkozó, eltérést nem igénylő szabályok alkalmazását.
Ez a tervezet több egy működtetési törvénynél, az elmúlt négy év e területen összegyűjtött tapasztalatai alapján készült, tisztázza az összeférhetetlenség fő szabályait, a társadalmi megbízatású és a főállású, feladatát ellátó polgármester jogait és kötelességeit. A törvényalkotásnál cél a polgármester erősítése a testülettel szemben, ugyanakkor törvényi lehetőség arra, hogy a feladatát nem megfelelően ellátó polgármester - jogi út betartásával - tisztségéből elmozdítható legyen.
(15.20)
A főállásban foglalkoztatásnak tágabbak lesznek a határai, mint azt az eddig hatályos törvény lehetővé tette. A kisebb lélekszámú településeken e tekintetben a polgármesterrel egyetértésben dönthetnek a testületek. Ez a szabályozás nem teszi lehetővé, hogy ciklus közben a polgármester és a testület közötti konfliktus megoldásaként a főállású polgármester foglalkoztatási jogviszonyát társadalmi megbízatássá változtassa és hozza lehetetlen helyzetbe a képviselő-testület.
A főállású polgármester garanciát kap a fizetés nélküli szabadság biztosításával az eredeti munkahelyén a négy év mandátuma lejárta utánra.
Új lehetőséget ad a törvény arra az esetre, ha a testület és a polgármester együttes munkája nem folytatható alapvető konfliktusok miatt. Erre garancia az összeférhetetlenség kimondásának jogi lehetősége, ezt biztosítja. Így megelőzhetőek az olyan esetek, melyeknek következtében a települések hosszabb-rövidebb ideig működésképtelen testület hibájából irányítás nélküliek maradnak.
Az önkormányzati törvény módosításával lehetővé válik a képviselő-testület feloszlatásának kimondása, másrészt a polgármester jogi felelősségének bírói megállapítása. Mindkét eset a polgármester tisztségének a megszűnését is maga után vonja. Ez természetesen a polgármester foglalkoztatási jogviszonyának megszűnését is eredményezi. A közös megegyezésen alapuló megszüntetést is lehetővé teszi a törvényjavaslat.
Önálló fejezet rendelkezik a díjazásról. Kereteket biztosít a képviselő-testületnek, melynek meghatározója egy-egy települést illetően a település lakóinak a száma. Az eddigi határok alkalmazásai igen eltérő díjazási gyakorlatot eredményeztek. Nagy különbségek alakultak ki a polgármesterek díjazásában. Ez a tervezet egyértelműen szabja meg az alpolgármester díjazását, valamint az arányokat a polgármester, az alpolgármester, a társadalmi megbízottként feladatokat ellátó polgármesterek és alpolgármesterek között.
A szabályozás kereteken belül ugyanakkor lehetővé teszi a képviselő-testületnek, hogy mérlegelhesse a lehetőségeit, és a ténylegesen végzett munka alapján állapíthassa meg a választott tisztségviselők díját.
Az önkormányzati törvény módosítása több feladattal és hatáskörrel bővíti a polgármester munkáját, mely szükségessé teszi a felelősségre vonás szabályozását is. Ez a szabályozás nem tesz különbséget főállású és társadalmi megbízatásban dolgozó polgármester között.
A törvénytervezet egésze a választáson induló polgármester-jelöltek számára egyértelműen megfogalmazza a felelősségvállalások alapját, annak anyagi elismerhetőségét és fegyelmi kártérítési következményeket is.
A választópolgár, a települési képviselő s az érintett önkormányzati vezető az önkormányzati munka végzésében véleményünk szerint jól értelmezhető és alkalmazható törvényt kap ennek a törvénytervezetnek az elfogadása esetén.
A tervezet befejező részében, szintén az elmúlt négy év tapasztalatainak felhasználásával rendelkezik a tervezet a képviselők javadalmazásáról, tiszteletdíjáról. Az önkormányzati törvény is rendelkezett e vonatkozásban, azonban a tervezet készítői szükségesnek látták a témakör egységes szabályozását az anyagon belül.
A képviselő-testületek tagjai részére a törvényi szabályozás keretei között megállapítható lesz a jövőben is a tiszteletdíj és a természetbeni juttatás.
A törvény alkalmazásakor az adott testület számolhat saját teherbíróképességével, és ennek függvényében állapíthatja meg a képviselőinek, bizottsági tagjainak anyagi díjazását.
Az állampolgárok részéről sok észrevétel, megalapozott és megalapozatlan kijelentés hangzott el az önkormányzati képviselők, polgármesterek, alpolgármesterek díjazását, "kiváltságait" illetően. Jelentős eltérések alakultak ki a polgármesteri fizetésekben a jelenleg hatályos törvény alkalmazásával. Úgy véljük, hogy a törvény megfelelő jogi garanciákat és alapot fog adni az elkövetkezendő időszakban a polgármestereknek, alpolgármestereknek és képviselő-testületi tagoknak egyaránt, ezzel számos jogvita elkerülhető.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť