DR. SUCHMAN TAMÁS

Full text search

DR. SUCHMAN TAMÁS
DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Szeretném tájékoztatni önt arról, ha nem emlékezne rá: 1992-ben kezdődött meg a Villamos Művek privatizációjának előkészítése. Az elmúlt három év alatt több ezer oldal szabályozási anyag készült el, jóllehet a jogi szabályozási résszel nagyon sokáig adós maradt a korábbi kormányzat, és az elmúlt időszakban épp a privatizációs törvény elfogadása kapcsán és az azt követően létrehozott kodifikációs bizottság igyekezett ez elmaradást pótolni.
Szeretném önt arról is tájékoztatni, hogy a Villamos Művek, pontosabban az egész szektoron belül a Magyar Villamos Művek Részvénytársaság az a szabályozó rendszer, amelytől a közellátás és a biztonságos ellátás feltételei függenek; ez - a privatizációs törvény mellékletében is felsorolva - többségi állami tulajdonban marad a jövőben is.
A kormány által elfogadott privatizációs koncepcióval első lépésként ennek 24 százaléka kerül privatizálásra, majd később 16, így összesen 49 (sic!), és a tartós állami tulajdonkörbe van sorolva, azzal a változtatással, amelyet remélem, ma elfogad a tisztelt Ház, hogy a Paksi Atomerőmű, illetve az egész ország távvezetékrendszere, az Ovit Rt. is tartós állami tulajdonban marad, pont az MVM-tulajdonon belül. Így az a kiszolgáltatott helyzet, amiről ön beszélt, pont a törvényi szabályozás és a maradandó tulajdoni viszonyok miatt nem fog bekövetkezni.
Szeretném elmondani még, hogy pont ma fogunk dönteni arról, hogy az állam befolyásolási lehetősége az aranyrészvényekkel valamennyi, a villamosipari társaságokhoz tartozó részvénytársaságnál, amikor 100 százalékos privatizálásra kerül, akkor fog hatályba lépni, ahol pedig az állami többség megmarad, értelemszerűen ott nem.
Ezért úgy gondoljuk, hogy a kormány tegnapi döntésével a biztonságos áramellátás követelményének eleget tettünk, és még egyszer hangsúlyoznám, hogy a Magyar Villamos Művek, az ernyőszerű rendszerszabályozó társaság tartós állami tulajdonának kimondásával bizonytalanság e területen nem következhet be.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť