DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony.
Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Asszony! Nemcsak hogy gondolkodunk, hanem már teszünk is. Az 1996-os szabályozórendszer elkészült, arra várunk, hogy a költségvetést elfogadja az Országgyűlés, és abban a pillanatban kiadásra kerül mind a kormány-, mind a miniszteri rendelet, amely előírja 1996-tól az eddigi viszonylag magas kamattámogatás helyett egy vissza nem térítendő támogatási formációt adunk mind gépberuházási, mind fejlesztési vállalkozásoknak 30 százalék erejéig. A gyümölcs- és szőlőtelepítéshez 40 százalék vissza nem térítendő támogatásban kívánjuk a termelőket részesíteni, illetve szeretnénk az épületberuházásoknál is 15 százalékos vissza nem térítendő támogatással segíteni az induló vállalkozásokat.
Az eddigi kamattámogatást a 60, illetve 70 százalékos szintről így 40 százalékra csökkentjük, tehát egy visszterhes, illetve vissza nem térítendő támogatás irányába mozdulunk el az eddigi bankkamat-támogatással szemben.
Azért megjegyezném, hogy ebben az évben annak dacára, hogy nehéz volt hitelhez jutni, mintegy 40 milliárd forint hitelhez jutottak a termelők éven belüli lejáratú, preferált kamattámogatással, és mintegy 10 milliárd forint beruházásfejlesztési hitelösszeghez is sikerült hozzájutniuk.
Emellett tervezzük, hogy az EBRD-vel és a Világbankkal olyan további együttműködést és hitelszerződést kötünk, amely már egy egyszerűbb és könnyebb hitelhez jutást is feltételez, mert tudjuk, hiába adunk 30 vagy 40 százalék vissza nem térítendő támogatást, ehhez még mindenképpen vagy saját erőre, vagy hitelre van szükség, amelyet szeretnénk kedvezményes kamatozással, kisebb garanciaigénnyel megszerezni, mert a vállalkozások elindulásának jelenleg ez a legnagyobb gátja.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť