DIÓSSY LÁSZLÓ

Full text search

DIÓSSY LÁSZLÓ
DIÓSSY LÁSZLÓ (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! A gazdasági kamarákról szóló 1994. évi XVI. törvény a létrehozott köztestületek számára biztosította azokat a lehetőségeket és feltételeket, amelyek a gazdaságszervezés terén az új funkcióval bíró megyei és országos kamarák működéséhez szükségesek.
Több esetben találkozhatunk azonban azzal a problémával, amely a kamarai törvény és a jogrendszer egyéb szabályai közötti aszinkronitást mutatja. Ezek között említendő a tagoknak a kamarák felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettsége, amely bejelentési kötelezettség a cégek és egyéb gazdálkodók tevékenységére, működésére, illetve a kamarák alapszabályában meghatározott tagdíj mértékének a megállapításához szükséges. A tagok azonban ezeket az adatokat nem mindig közlik a kamarákkal.
Kézenfekvő lenne, ha a kamarák a jelzett okok miatt ugyanazon adatokkal rendelkeznének a tagdíj megállapításánál, mint amelyet a helyi adóhatóságok a helyi adók megállapításánál vesznek figyelembe. A helyi adóhatóságok azonban a '90. évi XCI. törvény előírásaira hivatkozással az adótitokra vonatkozó rendelkezések betartása miatt megtagadják a köztestületként működő kamara számára az adatok kiszolgáltatását.
Az APEH elnökének 3/1994-es utasítása sem sorolja fel a köztestületi jelleggel működő kamarákat azon szervezetek között, amelyeknek az APEH adótitoknak minősülő adatot kiszolgáltat.
Kérdésem az, hogy az elmondottak figyelembevételével kívánja-e az adóigazgatást felügyelő miniszter kezdeményezni az általam hivatkozott adóigazgatási eljárás és ennek végrehajtását biztosító Apeh-utasítás módosítását, illetve kiegészítését abban a vonatkozásban, hogy a köztestületi jelleggel működő kamarák részére a helyi adóhatóságok az adómegállapítás alapját képező nettó árbevétel adatait az illetékes kamarákkal közölhessék. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť