DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az 1990. évi LXX. törvény a társadalmi szervezetek kezelői jogát megszüntette. A kezelői jog ettől kezdve a PM Zárolt Állami Vagyont Kezelő és Hasznosító Intézményét illette meg.
Az Állami Számvevőszék szerint az MSZMP 1988. december 31-én 2641 ingatlannal rendelkezett.
(15.00)
Az MSZP használatában 1990 augusztusától 365 ingatlan maradt, melyeket azóta is ingyenesen használ, sőt feltehetően jogosulatlan bevételekhez is jut az ingatlanok egy részének más szervezeteknek való átengedésével. Ez egy sajátságos, a volt MDF-kormány és az MSZP által teremtett helyzet, mely súlyosan sérti a demokráciát, mivel a többi pártra nézve méltánytalan esélyegyenlőtlenséget teremt. Így könnyen lehetett a kormányzó pártoknak a pártok állami támogatását csökkenteni, mivel az főleg az ellenzéki pártokat sújtotta.
Az eset tipikus példája az előző kormányok dilettentizmusának, sőt felelőtlenségének, amikor négyéves országlásuk alatt még arra sem voltak képesek, hogy parlamenti túlsúlyukat kihasználva igazságos, rendezett viszonyokat teremtsenek a volt MSZMP-ingatlanok területén. Így lett végrehajtva a rendszerváltás is. A törvény szerint 1991. július 30-áig kellett volna javaslatot tenni a kormánynak az Országgyűlésnek a törvény alapján megszűnt kezelői joggal érintett ingatlanok hasznosításának módjáról. Ez a törvény a mai napig nem született meg.
Az ingatlanokat hivatalosan 21 milliárd forintra értékelték, de piaci értéke szerint több 100 milliárdos vagyonról van szó. Miközben állagmegóvásra semmit nem költöttek, a nélkülözhető épületrészeket az ideiglenes törvénybe és a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvénybe ütköző módon hasznosították.
Miután végleges törvény nincs, az ideiglenes törvényt a pártok sorozatban megszegik: székházaikat, ingatlanaikat eladják, kiadják. Míg az MDF és a Fidesz a helyiségét - amit pártcélokra ingyen kapott a magyar néptől - eladta, az MSZP ingatlanait törvénysértően továbbadta hasznosításra, addig a Független Kisgazdapárt a székházát felújította. Ilyen színvonalon történt az elmúlt években a többpárti törvényalkotás is! Ne csodálkozzon senki, hogy az állam és minden ágazat teljes csődben van! Jelenleg viszont a kormányzásért, törvényességért az MSZP is felelős! Érdekes módon az SZDSZ, a kisebbik kormányzó párt hallgat, nem nyilatkozik az ügyben. Csak nincs valami titkolnivalója ingatlan területen? (Derültség a bal oldalon.)
Kérdezem államtitkár úrtól:
1. Etikusnak tartja-e, hogy a kormány hivatalbalépése után 14 hónappal - miután a sajtóban napvilágot látott az MSZP ingatlanügye - kezdeményezett a pártok képviselőivel tárgyalást a törvényi szabályozást illetően?
2. Miután nemcsak párt használatában lévő vagyonról van szó, hanem több ezer egyesület és társadalmi szervezet vagyonáról is, vajon ezeknek mi lesz a sorsa?
3. A törvénysértően hasznosított ingatlanokból milyen összeg folyt be az MSZP kasszájába?
4. A befolyt összeget hajlandók-e befizetni az állami költségvetésbe?
Nagy érdeklődéssel várom államtitkár úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť