BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Fidesz-Magyar Polgári Párt a történtek ellenére is, ez alkalommal is konstruktív véleménnyel van, bár a miniszter úr szóbeli kiegészítésében és az előttem szóló MDF-es képviselőtársam által elmondottakban is néhány kitétel - amely számomra egyfajta pesszimista csengést adott a szóbeli kiegészítéseknek és hozzászólásoknak - megütötte a fülemet.
Mindenesetre támogattuk, hogy ez a törvény kivételes eljárásban a parlament elé kerüljön annak érdekében, hogy az önkormányzatok autonomitása, a fejlesztések előretervezhetősége, az önkormányzatok időben összeálló költségvetése a testületek elé kerülhessen.
Nem tartanánk helyesnek, ha ez a fajta címzett- és céltámogatási rendszer megszűnne és - ahogy belügyminiszter úr az önkormányzati és rendészeti bizottság előtt is hitet tett arra, hogy támogatja a normativitást, támogatja, hogy az önkormányzatok hosszabb távon is tervezhető költségvetéseket készítsenek - nem tartanánk helyesnek, ha tovább szűkülne és megszűnne ez a fajta fejlesztési lehetőség.
Mi nem hiszünk abban, hogy helyi kiskirályok, helyi közösségek, helyi, megyei szintű testületek tudjanak dönteni abban - egy országos döntést követően -, hogy kinek mennyire fontosak ezek a fejlesztési lehetőségek. Mi abban hiszünk, hogy a törvény és az alanyi jogon járó fejlesztés lehetősége az európai önkormányzati chartával megegyezően rendelkezésre álljon a későbbiekben is az önkormányzatok számára, és a normativitást fontosabbnak tartjuk, mint azon hibák túlhangsúlyozását, amelyek a címzett- és céltámogatások odaítélése körül óhatatlanul előfordulnak.
Az előttem szóló beszélt arról, hogy az "önhiki" már esetleg ez évben megszűnne; úgy tudom, hogy pénzügyminiszter úr is és a módosító javaslatok is hitet tettek amellett, hogy nem szűnik meg.
Tehát azt gondolom, a több mint ezer önkormányzatnak tolmácsolja belügyminiszter úr azt az üzenetet is, hogy számíthatnak az "önhiki"-ben eddig is megvalósult lehetőségekre.
Különösen fontosnak tartom, hogy a későbbiekben is megmaradjon a címzett- és céltámogatási rendszer, különösen a szennyvíz tisztítása és kezelése területén, ahol mindenki tudja, hogy a közműolló milyen mértékben nyílt széjjel, és tudjuk, hogy az alattunk lévő, már nem is csak a felszíni, felszínközeli, hanem a mélyebb rétegekben is veszélyeztetett az ivóvíz minősége.
Nagyon fontosnak tartom azt is - ha még kicsi öröm is -, hogy az életveszélyessé vált iskolák felújítása és rendbehozatala bennmaradt a címek között, és rendkívül fontosnak tartom, hogy az egészségügy privatizációja és néhány esetben a cserbenhagyása esetében a műszervásárlásokra a címzett- és céltámogatások között is lehet lehetőséget találni.
Különösen fontosnak tartjuk - környezetvédelmi okokból is - a hulladékgazdálkodásban a címzett- és céltámogatások fenntartását hosszabb távon, mert a Magyarországon képződő szemétmennyiség az önkormányzatokat, az államot, a kormányzatot is arra kell hogy intse, hogy az önkormányzatok közös társulásában minél nagyobb gondot fordítson a hulladéklerakók helyes kijelölésére, fenntartására és működtetésére, mert különben eláraszt bennünket a szemét.
Összefoglalóan: még ha szűkítik is a címzett- és céltámogatási rendszer lehetőségei a korábbiakat és nem szerepelnek benne olyanok, amelyeket például a Szabad Demokraták Szövetsége egyik képviselője támogatott - amely például a bérlakások építésénél is megnyitott volna céltámogatási lehetőséget -, úgy gondolom, hogy a parlamentnek ezt a szűkített javaslatot is támogatni kell.
(20.00)
Gondolkodni kell, hogy a bekövetkezett hiányosságok az alanyi jogon odaítélendő támogatások rendszerében milyen mértékben csökkenthetők.
És szeretném, ha a belügyminiszter úr javaslatot tehetne arra a későbbiekben is, hogy ezt a fajta rendszert miként lehet továbbfejleszteni és megtartani, és ne vegye át helyét egyfajta új lobbytörvény, egyfajta új, olyan területfejlesztésnek mondott, de inkább kiegyenlítési törvény, amely a decentralizálás jó gondolatai és ötlete mellett kizárhat térségeket, kizárhat településeket abból a rendszerből, amelyre égetően szükség van a továbbiakban is.
A Fidesz támogatja a törvényjavaslatot. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť