HORN GYULA

Full text search

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Elnök úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tehermentesíteni is kívántam a privatizációs miniszter urat ennek a kérdésnek a megválaszolásával.
Nos, igen, az hangzott el a múlt év szeptember 27-én, hogy a kormány új lendületet kíván adni a privatizációnak és befejezi a kárpótlást. Az a kormány egyébként, amelynek tagjai vagy képviselői annak idején - ön ezt jól tudja, képviselő úr - ellenzéki korban ellenezte az önök egész kárpótlási javaslatát, de vállalta a jogfolytonosság elve alapján mindazoknak a kötelezettségeknek a teljesítését, amelyeket önök hordtak össze. (Felzúdulás a jobb oldalon.)
1. A kormány benyújtotta a parlamentnek a T/1584. számon a vagyoni kárpótlás lezárásával összefüggő törvényjavaslatokat.
Lehetőség van arra, hogy ebben az évben ez elfogadásra kerüljön.
2. A politikai üldözöttek kárpótlásával összefüggő törvénytervezet 1995 szeptemberétől, tehát az idén ősztől itt fekszik, a parlament ezt többször vitatta. Mi készek vagyunk arra, hogy '95-ben, az idén megszülessen ez a törvény.
Konkrétan, ami a kérdését, a kárpótoltak jegyeinek a privatizációban való felhasználását illeti:
Én bekértem az ezzel összefüggő konkrét adatokat, mert nem érdemes itt különböző, az ön által megfogalmazott javaslatokkal most foglalkozni, hanem azzal, hogy mi történt - és ez a döntő. '94. szeptember és '95. szeptember között az ÁPV Rt. és annak jogelődjei 26,7 milliárd forint összegben biztosítottak a privatizációval kapcsolatban kárpótoltaknak kiváltást. Ehhez jön a Pannon Váltó Rt. részvénycsomagja 1,2 milliárd forint értékben. '95 szeptemberében a stratégiai cégeknél 39,3 milliárdos, tehát közel 40 milliárdos kárpótlási jegyekkel történő kielégítést döntött el az ÁPV Rt. igazgatótanácsa. Ehhez jön aukciós részvénycsomag-vásárlási lehetőség 1,3 milliárd, az agrárszférában pedig 9,6 milliárd forint értékben.
Képviselő úr, ha ezt összeadja, ez összesen 78,1 milliárd. Én abban az ominózus beszédben azt említettem, hogy 50 és 80 milliárd forint között biztosítjuk a kárpótoltaknak a privatizációban való részvételt. Tehát 78,1 milliárdra készült el ajánlat.
Az önök kormányzása alatt összesen, tehát háromszor ennyi idő alatt, mint mióta ez a kormány működik, 90 milliárd forint értékben biztosítottak a kárpótoltaknak kárpótlást; a mostani közel 80, és még nem fejezzük be, mert vizsgálja az ÁPV Rt. a kiváltás és a felvásárlás kárpótlási jegyekkel történő lehetőségét. (Közbeszólás jobbról: Hol van?) De a közel 80 milliárd - ez tény.
Tájékoztatásképpen el kívánom mondani, hogy november 29-étől, a holnapi naptól kezdődően több mint száz bank foglalkozik ezeknek a realizálásával.
(15.20)
A másik dolog, amit még meg kívánok említeni: nem ennek a kormánynak a tevékenysége következtében esett vissza a kárpótlási jegyek értéke, és nem ez a kormány teremtette meg azt, hogy az elsődleges kárpótoltakat nem megfelelően karolták fel. Sőt, az összes eddigi, 12-13 hónap alatt hozott döntés preferálja az elsődleges kárpótoltakat. S hadd tegyek még ehhez valamit hozzá, tisztelt képviselő úr, akinek nagy tapasztalatai vannak a kárpótlás terén. Sajnos erre a kormányra szakadt az a feladat is, hogy a felhasznált kárpótlási jegyek megsemmisítéséről is gondoskodjunk, amit önök nem tudtak elvégezni az elmúlt hónapok, évek során. Ez is hozzátartozik a képhez.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť