DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Módosító indítványt nyújtottam be a zárszámadáshoz, de mielőtt rátérnék a módosító indítványra, néhány kifogásomat általánosságban is szeretném elmondani.
A T/1299. számú törvényjavaslat mindösszesen húsz szakaszból áll. Ebből a húsz szakaszból két szakasznak érdemben nagyon fontos számokat kellett volna tartalmaznia, ehelyett az 5. § (5) és (6) bekezdése már a beterjesztés pillanatában úgy jelent meg, hogy ezek helyett a számok helyett sorok lettek kipontozva. Az én megítélésem szerint a törvényjavaslatoknak már a benyújtáskor alkalmasnak kell lenniük a vitára. De ha fontos számok a benyújtáskor nem kerülnek be a javaslatba, az megkérdőjelezi azt, hogy a javaslat egyáltalán alkalmas-e általános vitára. Ezzel együtt az Országgyűlés megkezdte ennek a törvényjavaslatnak a vitáját. Azonban le is zárta az általános vitát anélkül, hogy a pontok helyére számok kerültek volna. Én néhány pontjához szerettem volna módosító indítványt benyújtani, ezért kénytelen voltam ahhoz a megoldáshoz folyamodni, hogy az egész elhagyására tettem javaslatot. A mai napig vártuk, hogy megszületik egy olyan javaslat, amely a pontok helyébe végre már számokat fog írni, és úgy tudom, ma délután meg is született egy ilyen módosító javaslat.
Az én javaslatom a törvényjavaslat 5. §-ának (6) bekezdésének elhagyására irányul, amely kötelezi a helyi önkormányzatokat iksz-iksz-iksz forint jogtalanul igénybe vett cél- és címzett-támogatás visszafizetésére. Itt egy összegszerűség lett volna meghatározva. Hogy ez milyen önkormányzatokat érint, ezt később a pénzügyminiszter és a belügyminiszter külön rendelete tartalmazta volna.
(18.10)
Végignézve az Állami Számvevőszék jelentését, biztos voltam abban, hogy a jelentés 3. füzetének 2. mellékletében szereplő önkormányzatok voltak azok, amelyek itt a "pont-pont-pont" helyén kellett volna hogy szerepeljenek. Ez 28 önkormányzatot érintett. Voltak önkormányzatok - 6 önkormányzat, amely megyei önkormányzat -, elég nagy összegű visszatérítésre - Békés megye, Hajdú, Heves, Tolna, Vas megye és Zala megye -, emellett volt 22 önkormányzat, amelyek községi önkormányzatok voltak többségükben.
Nekem a 28-ból csak 8-ra volt lehetőségem, hogy utánajárjak annak, hogy milyen támogatások voltak ezek, amelyek visszakövetelésére a Pénzügyminisztérium megtette eredeti fordulatban a javaslatát. Ezeknél az önkormányzatoknál az esetek többségében akkor kaptak egyáltalán felszólító levelet - akár az ÁSZ-tól, akár a Pénzügyminisztériumtól -, amikor itt, az Országgyűlésben megindult ennek a törvényjavaslatnak, a zárszámadási törvényjavaslatnak az általános vitája. Tehát nem volt idejük sem az észrevételezésre, amit az Állami Számvevőszékről szóló törvény engedélyezett - 8 nap, ha a 8. napon nyújtották volna be ezeket az észrevételeket, akkor is lezáródik itt az általános vita -, és ha szabályszerűen nyújtja be a kormány, nem lehetett volna már mit tenni ezekkel a javaslatokkal.
Túl azon, hogy nagyon későn kaptak az önkormányzatok bármiféle felszólítást, észrevételt - túl azon -, megítélésünk szerint a jogállamiság alapelveibe is ütközött az, hogy nem állt, nem áll lehetőségükben az önkormányzatoknak észrevételezni, kifogásolni, megcáfolni azt, hogy itt jogtalan kifizetés történt vagy sem.
Ezekre hivatkozással nyújtottam be a módosító indítványomat, amelyet a bizottságok nem támogattak. Nem támogattak azért, mert bíztak abban, hogy egyszer megszületik az a számokkal ellátott módosító indítvány, amelyhez képest én esetleg csatlakozó módosító indítványt tudnék benyújtani.
Nagyon örültem ma délután, amikor a számvevőszéki bizottságnak a módosító indítványát megláttam. Ebből kiemelném azt a részt, amely az 5. § (5) bekezdéséhez szólt, és az általam kifogásolt rész: "a jelentés 2. számú melléklete szerint az önkormányzatok esetében a kiegészítő állami támogatás visszafizetési kötelezettségét a bizottság nem javasolja megállapítani, mivel azok jogossága - az egyéb címen odaítélt támogatásoknál a szabályozás eltérő értelmezhetősége miatt - vitatott".
Nem folytatnám tovább a számomra egyébként rendkívül kedvező bizottsági döntés ismertetését, és amennyiben a kormány úgy nyilatkozik, hogy a bizottságnak ezt a módosító indítványát támogatja, akkor én a magamét vissza is vonnám, még a mai napon. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť