DR. BOKROS LAJOS

Full text search

DR. BOKROS LAJOS
DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselő Úr! A vagyonarányos teherviselés alkotmányos elve amellett szól, hogy a jelentősebb vagyonnal rendelkezők nálunk is nagyobb részt vállaljanak a közterhekből.
Minthogy az ingatlan más vagyontárgyaknál jobban tükrözi a vagyoni állapotot, kézenfekvő, hogy e hatóságilag is nyilvántartott javak adó alá vonásával foglalkozzunk. Ilyen megfontolásból képezte programomnak részét az ingatlanadózás.
Ugyanakkor azonban nyilvánvaló, hogy egy értéken alapuló ingatlanadó bevezetésének a lehetőségét alaposan meg kell vizsgálni, azaz a szabályozás előkészítése időigényes.
Korábbi képviselői kérdésre adott válaszomban a bevezetés időpontját 1997-re tettem, most sem mondhatok mást. A kérdés ismételt napirendre tűzését feltehetően a helyi adókról szóló törvény tisztelt Ház elé terjesztett módosítása tette időszerűvé. E törvény felhatalmazása alapján ma is lehetőség van úgynevezett vagyoni típusú adók - építményadó, telekadó, üdülő után ingatlanforgalmi adó - működtetésére. Ezeknek az adónemeknek a bevezetését azonban az önkormányzatokra bízza a törvény, amelyek e lehetőséggel jelenleg csak szűk körben élnek, s a törvényi lehetőségek ellenére az ingatlant nem az érték, hanem egyébként sajnos az alapterület után adóztatják.
Valószínű azonban, hogy képviselő úr nem ezekre az adónemekre gondolt, hanem egy központilag szabályozott ingatlanadóra. Nos, én ilyenre nem gondolok. Azt gondolom, hogy ingatlanadóra szükség van, de helyi adóként van erre szükség a továbbiakban is. Ennek bevezetése előtt azonban - mint említettem - számos technikai kérdést kell tisztázni. Most indul többek között annak a német hitellel is támogatott nemzeti kataszteri célprogramnak a megvalósítása, amelynek érdekében egyáltalán a földhivatali nyilvántartást, az ingatlan-nyilvántartást, és benne egyébként a földnek - mint egy fontos vagyontárgynak - a nyilvántartását is korszerűsíteni kell.
(16.20)
Megnyugtatom a kérdést felvető képviselő urat és mindenkit: elhamarkodott lépést nem kíván tenni a kormány. Semmilyen döntést ez ügyben jelen pillanatban nem hoztunk. A programnak az ingatlanadóra vonatkozó pontja nem is jelenti ennek az azonnali megvalósítását. Ennélfogva korai lenne olyan részletkérdésekről nyilatkozni, hogy például a mezőgazdasági ingatlanokat bevonjuk-e az adó tárgykörébe.
Az biztos tehát, hogy 1996-ban a mezőgazdasági termelőknek nem kell attól tartaniuk, hogy a termőföld után ingatlanadót fizessenek.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť