KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnöknő. Tisztelt Képviselőtársak! A most elhangzott hozzászólások kapcsán a következőt szeretném indítványozni. Úgy gondolom, hogy a Ház mindenkori ülését levezető elnökeinek a pártatlansága demokráciánk egyik alapköve. Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy valaki - akár pro, akár kontra - elfogultsággal vádoljon egy üléslevezetőt, mert amennyiben kiderülne, hogy az üléslevezető elfogult, akkor az alkalmatlanná tenné őt az ülés levezetésére. Ezért azt gondolom, nem mehetünk el amellett, hogy bármely képviselőtársunk egy ügyrendi indítványában ilyennel vádolja a mindenkori ülés levezető elnökét.
Való igaz, hogy a személyes megtámadtatás elbírálása nem egyszerű dolog. Azt szeretném indítványozni, hogy az ügyrendi bizottság próbáljon meg valami állásfoglalást kiadni annak érdekében, hogy elkerüljük azokat a helyzeteket, amikor valaki hivatkozik egy képviselőtársunkra; most egy szabaddemokrata képviselőtársunk, aki nem frakcióvezető, szólaltattatott meg, nem megtámadás címén, csak pusztán idézték őt, azért, mert az ügyben valami kapcsán meg akarták világítani a helyzetet. Egy másik képviselőtársat szintén idéztek, szerintem szintén nem személyes megtámadtatás címén, hanem pusztán azért, mert abban az ügyben szólalt fel az SZDSZ frakcióvezetője, hogy rávilágítson egy ügyre, amiben nem tudta megkerülni az adott képviselőtársunkat.
Ha valakit név szerint idéznek, az nem személyes megtámadtatás. De nagyon fontos lenne tisztázni azt, hogy mit tekintünk személyes megtámadtatásnak vagy személyes megszólíttatásnak, mert ha nem sikerül tisztázni azt a helyzetet, hogy időnként vád éri az üléslevezetőt - mondom, pro és kontra -, mindegyik üléslevezetőt érte már ilyen vád, hogy nem pártatlanul vezetik az ülést - pont személyes megtámadtatás ügyében van a legtöbb ilyen vád -, akkor ez nagyon komoly hátrányokat jelent mindenki számára.
Azt gondolom, a levezető elnökök tekintélye és a tekintélyük védelme is megköveteli ezt, ezért - még egyszer - a következő indítványt teszem: ennek az ügynek a tanulságai kapcsán a házbizottság foglaljon állást annak elbírálására, hogy ha valamely képviselőtársunk neve elhangzik az ülésteremben valamilyen hozzászólás kapcsán, az milyen kontextusban tekinthető személyes megtámadtatásnak, és mely esetekben lehet nagy vonalakban kijelölni azokat a feltételeket, amikor meg kell neki adni a szót.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť