DR. GYURICZA BÉLA

Full text search

DR. GYURICZA BÉLA
DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, tisztelt elnök asszony.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében is csak azt tudom önöknek elmondani: sajnáljuk, hogy ezt a határozatot most a parlament ismételten elfogadta.
Engedjék meg, hogy - nem ismételve képviselőtársaimat - két dolgot elmondjak.
Az egyik, értelmetlennek tartjuk ezt a határozatot. Tessenek belegondolni, hogy a kormány október 15-e és 30-a között fogja tárgyalni a június 30-án elfogadott határozat végrehajtásából adódóan, hogy három évre majd milyen lesz a Magyar Honvédség középtávú átalakítása, s milyen lesz 2005-ig a hosszú távú program.
Ebből a csomagból most mint biankó csekket kivettek egy olyan határozati javaslatot, amelyet önök elfogadtak, s amellyel meghatározták, hogy december 31-ig, illetve 1996. december 31-ig bizonyos létszámmal kell csökkenteni a hadsereg létszámát.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném önöknek elmondani, hogy mit jelent ez. Azt jelenti, hogy ötezer fő hivatásos katona és közalkalmazott még ebben az évben december 31-éig a létszámcsökkentésben érdekelt lesz. Ez tizenöt kisebb és közepes város lélekszáma Magyarországon, a családtagokkal együtt közel húszezer fő, aki olyan változás előtt áll, amelyben nem tudja, sorsának további rendezését.
Hat alakulatot megszüntetnek, tizenhetet átalakítanak, öt közepes parancsnokságot átalakítanak, és Budapesten egyetlen katonával sem lesz kevesebb, de lenn, a végrehajtói szinten, a századoknál és a zászlóaljaknál nincsenek tisztek, parancsnokok. Ezekkel a katonákkal kell a védelmi képességünket fönntartani.
A másik, amit szeretnék önöknek elmondani, és hangsúlyozni: mi magunk és képviselőtársaim is annak idején, a vita során idéztek a Fidesz egykori programjából, nevezetesen azt, hogy a létszámcsökkentést és a haderő átalakítását terveztük mi is. Igen, de nem így, hanem úgy, hogy a legnagyobb infrastruktúrával rendelkező városokban a legjobb technikával ellátott és a legmagasabb feltöltöttségű alakulatok maradtak volna meg, amelyekre a szolgálati törvény rögtön január 1-jével életbe léptethető lenne anélkül, hogy ez a költségvetésben külön tételként jelenne meg.
Végül a harmadik, amit el szeretnék önöknek mondani: örömömre szolgál, hogy kormánypárti képviselőtársammal, Szili Sándorral tegnap egy példájáról meggyőződhettünk annak, hogy mennyire előkészítetlen az a határozat, amelyet most itt önök elfogadtak.
Még egyszer hangsúlyozom: e három indok alapján értelemszerűen nem tudtuk megszavazni ezt a határozati javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť