LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja egységesen nemmel szavazott a szóban forgó törvénnyel kapcsolatban.
Az előttem szóló tisztelt kereszténydemokrata képviselőtársam már érintett egy-két olyan témát, amit én is elmondtam volna. Nem akarom az időt húzni, ezért csak annyit mondok, hogy sajnos, a tendenciában még határozottabban látszik, hogy az úgynevezett harcoló szervezetek és infrastrukturális szervezetek közötti arány romlik, tehát már nem is egészen biztos, hogy az a kétharmad-egyharmad az új leépítések után megmarad.
A másik dolog az, hogy valóban a szárazföldi csapatoknál az 50 százalék fölötti tiszti leépítés megkérdőjelezi a kiképzés hatékonyságát, és feltétlenül a védelmi képesség rovására történne ez a leépítés.
Ezen túlmenően úgy érzékeljük, és szakértőink is úgy nyilatkoztak, hogy a technikai fejlődés mint ellensúly, nem szerepel, még sehol nem látható az, hogy a Magyar Honvédség korszerűbb és technikailag fejlettebb hadsereget tud létrehozni, ugyanakkor a létszámcsökkentés drasztikusan megindul, ez felborítja és gyengíti a védelmi képességet.
Befejezésképpen még annyit szeretnék mondani, hogy éppen az Európai Uniónak az értékelése szerint a környező országok közül Szerbiát, Romániát és Szlovákiát instabil államnak tartják, tehát bizonytalan az ottani helyzet, ennek következtében már helyzetünknél fogva is hatalmas, bűnös felelőtlenség ebben az esetben csökkenteni a hadiképességet, a haderő létszámát, a technikai fejlesztések összegét, amikor ilyen instabil államok vesznek minket körül, és így a védelmi képességre rendkívül nagy szükség van.
Ennek ellenére mi is egyetértünk egy korszerűbb, esetleg csökkent létszámú hadsereggel a későbbiek során, amikor a technikai felkészülés ehhez fölnő, és ezenkívül egyetértünk abban az esetben is, ha a környező országokban stabil, demokratikus államformák alakulnak ki, és nem ilyen instabil módon működnek, ahogy most működnek. Ez vonatkozik mind a három környező országunkra, és nem vitás, hogy bár tárgyalásokkal akarunk eredményeket elérni, és isten őrizzen minket, hogy bármely háborús helyzet előadódhasson Magyarországon, azonban ennek az országnak - véleményünk szerint - nagyságához képest egy erős, ütőképes hadseregre van szüksége.
Ezért, ismétlem, a Független Kisgazdapárt egyhangúlag nemmel szavazott erre a törvényre. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť