PÓDA JENŐ

Full text search

PÓDA JENŐ
PÓDA JENŐ (MDF): Köszönöm a szót.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Három ellenzéki képviselőtársam részletesen indokolta, hogy frakciójuk miért nem fogadta el ezt az országgyűlési határozatot. Magam is folytatom ezt: a Magyar Demokrata Fórum képviselői nemmel szavaztak.
Látszólag kimerült az érvek tárháza, de tisztelt többség, olyan rossz döntést hoztak most, hogy még nagyon fontos érveket lehet tulajdonképpen felhozni amellett, hogy miért elfogadhatatlan ez a határozati javaslat.
De mielőtt tartalmi és formai okokkal is megindokolnám ezt, egy szubjektív megjegyzést szeretnék előrebocsátani. Úgy gondolom, sajnos példaértékű az, hogy meg kell állapítani, honvédelmi miniszter úr most sincs jelen ennek a nagyon fontos határozathozatalnak, illetve témának a tárgyalásán. (Közbeszólások.-Folyamatos zaj az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.) Köszönöm az észrevételeket. Mint ahogy eddig egyetlen percet sem töltött el ennek az országgyűlési határozatnak a tárgyalása során a parlamentben. Azt hiszem, sajnos ez is nagyon jellemző. (Folyamatos zaj az MSZP padsoraiban.)
Most pedig még egy formai és több, nagyon súlyos tartalmi okot is szeretnék indokként felhozni, hogy miért elfogadhatatlan mindaz, ami most történik.
Ez az országgyűlési határozat végrehajthatatlan. Önök egy olyan helyzetet teremtettek most, a szavazatukkal, amivel - explicit módon - vagy törvénysértésbe kergetik saját kormányukat, honvédelmi miniszterüket, vagy pedig mulasztásos törvénysértést fognak előidézni december 31-én.
Ennek a határozatnak a részeként ebben az évben, az év végéig előírták, hogy mennyivel csökkenjen a magyar honvédség létszáma. Nem tud annyival csökkenni, hiszen más törvények is vannak ebben az országban. Például a munkaügyi törvény részletesen meghagyja, hogy milyen eljárás keretében lehet több ezer főt elbocsátani. Ahhoz, hogy ezt végre lehessen hajtani, legalább 90 napra lenne szükségük. Ennyi nincsen. Ma október 10-e van. Nem lehet már elbocsátani azokat az embereket, akiket most önök el kívánnak bocsátani a honvédség hivatásos állományából. Ez azt jelenti, hogy december 31-éig nem érhető el az a létszám, amelyet most önök előírtak, hacsak nem törvénytelen eszközökhöz folyamodnak, amit nem feltételezek, bár tavasszal erre már volt példa, éppen vesztésre áll a honvédelmi miniszter egy perben ezzel kapcsolatban.
Ami pedig a tartalmi okokat illeti, azzal érveltek, hogy kisebb, de ütőképesebb lesz a hadsereg. Hát kisebbnek kisebb lesz, az már egyszer biztos, de ütőképesebb semmiképpen sem.
Mindazok az ellenérvek, amelyeket felhoztak, amelyek a külpolitika nagyobb mozgásteréből, aktivitásából és bizonyos technikai fejlesztésekből talán következnének, sajnos sehol nem mutatkoznak. Azok a technikai fejlesztések, amelyekről itt szó van, majd a következő években fognak megvalósulni, míg a létszámcsökkentés tulajdonképpen azonnal elkezdődik.
Ahogyan csökken a harcoló katonák létszáma, olyan dinamikusan nő persze a tábornoki kar létszáma. Önök, uraim, kéthetente előléptetnek egy-egy tábornokot és számuk már 85-90 főre nőtt. Ellentétben azzal, amit államtitkár úr állított, a 65 főt.
A három percem eltelt, hosszan folytathatnám még az érveket, de azt hiszem, felesleges, hiszen azokat elmondtuk az általános és a részletes vitában. Önöket ez nem győzte meg, nagyon sajnálom. Ezzel a döntéssel példa nélküli helyzetet teremtettek a Magyar Honvédség történetében.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť