DR. KERTÉSZ ZOLTÁN

Full text search

DR. KERTÉSZ ZOLTÁN
DR. KERTÉSZ ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! E késői órán csak nagyon röviden kívánok szólni erről a törvényjavaslatról. Élelmiszer-centrikus szemléletből talán helyesebb lett volna, ha e szakmai törvénycsomag tárgyalását ezzel kezdtük volna, aztán az állat-egészségügyi törvénnyel és mint végtermékről: az élelmiszerekről, illetve az élelmiszertörvényről beszéltünk volna utoljára, de a logikai sorrend úgy volt jó, ahogyan tárgyaltuk.
Azért van nagy jelentősége ennek a javaslatnak, hiszen az állattenyésztés összköltségén belül a takarmányozási költség igen jelentős, mintegy 60-70 százalékot tesz ki. Fontos követelmény az, hogy a takarmány az állat egészségére veszélytelen legyen, ezáltal az állati termék jó minőségű élelmiszer vagy élelmiszer-alapanyag lehessen.
Fontos az is, hogy az állatok fajuknak, hasznosítási irányuknak, korcsoportjuknak megfelelő összetételű és minőségű takarmányt kapjanak, hiszen csak így tudnak genetikai képességeiknek megfelelően termelni.
A törvény öt fejezetből és huszonegy szakaszból áll - itt is jóval hosszabb lesz a végrehajtási utasítás. A törvény hatálya kiterjed valamennyi takarmány, takarmánykiegészítő és adalékanyag előállítására és importjára, forgalomba hozatalára, felhasználására, minőségvizsgálatára és ellenőrzésére is, de a forgalomba hozott és importált szálas- és tömegtakarmányokra is. Nagyon fontos az, hogy a szennyező- és a méreganyagok a megengedett határértékek alatt maradjanak.
A feladatmegosztások az állat-egészségügyi törvény tárgyalása során - mint már említettük - hosszas viták után tisztázódtak. Nem kívánom ezt megismételni, az expozéban és a bizottsági ismertetőben is elhangzott ennek a részletezése.
Új üzem létesítése esetén a környezetvédelmi és a közegészségügyi feltételeknek is meg kell felelni. A megfelelő berendezéseken túl fontos a szakképzettség is. Csomagolásra a minőség megóvását szolgáló anyagot lehet használni. Minden fontos jellemzőt és adatot magyarul, jól olvashatóan, észrevehetően és eltávolíthatatlanul fel kell tüntetni, ömlesztett takarmányok esetén ezeket a fontos adatokat a kísérő iraton kell feltüntetni.
Különösen közegészségügyi szempontból fontos a gyógyszertartalmú takarmányok etetése után az élelmezés-egészségügyi várakozási idő, a gyógyszer-kiürülési idő figyelembe vétele, hogy ezáltal az élelmiszerek az emberre veszélytelenek legyenek.
Külföldről takarmányt behozni, vámeljárás alá vonni és vámkezeltetni csak a minősítő intézet engedélyével lehet. Minőségvédelmi bírság is kiszabható, amely a kifogásolt takarmány kereskedelmi értékének legalább kétszerese, legfeljebb tízszerese lehet. Ez nagyon helyes megfogalmazás, tehát nem abszolút összegben határozza meg a bírság összegét, hanem a kifogásolt tétel értékének arányában, ezáltal inflációkövető is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az SZDSZ frakciója nevében ezt a törvényjavaslatot is elfogadásra ajánlom. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť