DR. LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A takarmányok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló törvényjavaslatot az élelmiszerekről, az állategészségügyről, valamint az állatorvosi kamaráról szóló törvényjavaslatokkal együtt nyújtotta be a kormány az Országgyűléshez. A négy szakmai törvényjavaslat egymásra tekintettel történő elfogadását a törvényjavaslatok szabályozási tárgyainak jelentősége és összefüggése indokolja.
A takarmányokra vonatkozó törvényjavaslattal kapcsolatban talán sokakban felmerül az a kérdés, hogy miért kell a takarmányokról törvényt alkotni. Természetesen nem gondoltam, hogy ilyen szűk körű, szakmainak tekinthető érdeklődők előtt beszélek. A modern állattenyésztésben a gazdasági haszonállatok tenyésztése szempontjából a megfelelő takarmányozásnak meghatározó szerepe van. A takarmányok körébe pedig ma már nemcsak az ipari feldolgozás nélkül is hasznosítható mezőgazdasági termékek, hanem az ipari anyagokat is tartalmazó takarmánykeverékek is beletartoznak. A takarmány minősége alapvetően meghatározza az állattenyésztés eredményességét és közvetlen hatással van a minőségi élelmiszerek előállítására is. A törvényi szabályozást fontos gazdaságpolitikai szempontok is alátámasztják.
E törvény is része annak a kodifikációs programnak, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium a földművelésügyi ágazat struktúrájában bekövetkezett változásokra figyelemmel az ágazat teljes joganyagának felülvizsgálatára dolgozott ki. E program keretében az európai megállapodás jogharmonizációs követelményeire is figyelemmel a társadalmi és gazdasági változásoknak megfelelően az ágazatra vonatkozó alapvető rendelkezéseket törvényi szinten kívánjuk szabályozni. Így a takarmányokról szóló törvény a gazdasági jelentősége mellett rendkívül lényeges a jogharmonizációs kötelezettségeink teljesítése szempontjából is. Az egységes európai belső piac létrejöttének előkészítése érdekében az Európai Unió tagállamai a takarmányok szabad forgalmazása, az állattenyésztés eltérő versenyfeltételeinek megszüntetése, valamint az állatok és az állati eredetű termékeket fogyasztó ember egészségének védelme érdekében harmonizálták a takarmányokra vonatkozó rendelkezéseket.
(19.40)
A takarmánykeverékekben felhasznált különféle adalékanyagok, gyógyszerek ugyanis hatással lehetnek az emberek egészségére is.
A törvényjavaslat és végrehajtási rendelete átveszi az európai közösségeknek a fehér könyvben előírt takarmányozási irányelveit is. A törvényjavaslat meghatározza a takarmány-előállítás és forgalomba hozatal személyi és tárgyi feltételeit, a takarmány minőségi követelményeit, a takarmányozási szakigazgatás szervezetét és a takarmányozási hatóság feladatkörét, továbbá a hatósági intézkedéseket, szankciókat. A törvényjavaslat új szankcióként vezeti be a minőségvédelmi bírságot. A hibás takarmányok nemcsak termeléskiesést eredményezhetnek, hanem veszélyeztethetik az állatok egészségét is.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslathoz benyújtott, elfogadott módosító indítványok - a szövegezési pontosítások mellett - két területen koncepcionális változást eredményeztek. A kormány által elfogadott törvényjavaslat különbséget tett a forgalomba hozatal céljából és a csak saját felhasználás céljából gyártó takarmány-előállító üzemek és takarmányok között. Számos takarmány-előállító üzem több ezer saját állat részére készít takarmánykeveréket, amely nem minősül ugyan forgalomba hozatalnak, de hatással van az állati eredetű élelmiszerekre, és így veszélyt jelenthet az emberi egészségre. Ezért a módosított törvényjavaslat szerint valamennyi takarmány-előállító üzem egységes elbírálás alá esik, és működésének megkezdéséhez a takarmányozási hatóság engedélye szükséges.
A törvényjavaslat megvitatása során a legélénkebb vitát a takarmányozási szakigazgatás szabályozása váltotta ki. Az állategészségügyről szóló törvényjavaslatnál elfogadott módosító indítvány megszüntette az Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmány-ellenőrző Intézet hatósági jogkörét, és az intézet országos hatáskörű szakértői intézménnyé vált. Ez a tény is szükségessé tette a takarmányozási hatóság jogkörének módosítását.
A törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvány az engedélyezési és ellenőrzési eljárás párhuzamosságainak megszüntetésére irányul. A minden szempontra kiterjedő vitát követően a mezőgazdasági bizottság elfogadta azt a módosító javaslatot, amely szerint a takarmányok előállításával kapcsolatos valamennyi engedélyezési és ellenőrzési feladatot a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások látják el. Az Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmány-ellenőrző Intézet pedig - az állategészségügyről szóló törvényjavaslat rendelkezéseivel összhangban - szakértői intézményként működik közre az engedélyek kiadásában. Ez a módosítás egyszerűsíti az engedélyezési és az ellenőrzési eljárást.
Nem koncepcionális jellegű, de említésre méltó változtatás a vizsgálati pótdíj elhagyása. A vizsgálati pótdíjat a jogszabályban meghatározott követelményeknek nem megfelelő, kisebb minőséghibás takarmányok esetében kellett volna fizetni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslatnak a módosító indítványok alapján átdolgozott szövege megfelelően szabályozza a takarmány-előállítást, -forgalmazást és -felhasználást. Ezért - a takarmány-előállítás gazdasági jelentőségére és az élelmiszer-előállításra gyakorolt hatására figyelemmel - kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot fogadja el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť