DR. SZÁNTÓ MIHÁLY

Full text search

DR. SZÁNTÓ MIHÁLY
DR. SZÁNTÓ MIHÁLY, a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdasági bizottság az elmúlt héten megtárgyalta a kormány által beterjesztett T/1304. számú törvényjavaslatát, amely a takarmányok előállítása és forgalomba hozatala feltételeinek meghatározásánál két alapvető célt szolgál: az állatok, valamint az állati eredetű terméket fogyasztók egészségének és a takarmány-felhasználók érdekeinek védelmét.
A törvényszintű keretszabályozás a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény 2. §-ának d) pontja alapján indokolt. Magyarországon ugyanis évente a felhasznált takarmány értéke mintegy 120 milliárd forint, és a takarmány jelenti az állati eredetű termékek előállítási költségeinek 60 százalékát.
A takarmány minősége alapvetően meghatározza az állattenyésztés eredményességét, és mint előélelmiszer, közvetve kihatással van a minőségi élelmiszerek előállítására is. Az egységes európai belső piac létrejöttének előkészítése érdekében az európai közösségek tagállamai harmonizálták a takarmányokra vonatkozó rendelkezéseket. Az európai közösségek tagállamai különösen a takarmányok forgalomba hozatalának, jelölésének, a takarmány-kiegészítő anyagok és a takarmány-adalékanyagok, valamint a gyógyszerek felhasználásának szabályait harmonizálták. Az európai közösségekben a takarmány előállítását, forgalmazását, jelölését és hatósági vizsgálatát csak irányelvek és határozatok szabályozzák, amelyeket a tagállamok egységesen, törvényi szinten építenek be saját jogrendszerükbe. A mezőgazdasági export is indokolja a takarmányozási kérdések törvényszintű szabályozását.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány által beterjesztett T/1304. számú törvényjavaslat öt fejezetből áll. A fejezetek a törvény hatályába tartozó fogalmakat - a takarmány előállításának, forgalomba hozatalának és felhasználásának feltételeit, a takarmányozási szakigazgatás és a takarmányozási hatóság feladatait, a hatósági intézkedések és a minőségvédelmi bírság fogalmait - írják le. Az V. fejezet a felhatalmazások fogalmát tárgyalja.
Tisztelt Képviselőtársaim! Módosító javaslatot nyújtottak be Danis György, Kertész Zoltán és Lövey László képviselőtársaim. A benyújtott módosítások több lényegi és sok pontosító javaslatot tartalmaztak, amelyeket a frakciók egy-egy delegált szakember tagjából álló tanácskozó, javaslattevő, szakértő bizottság tárgyalt meg. Az értékelés során a benyújtók valamennyien visszavonták módosításaikat, lehetővé téve ezzel, hogy a javaslataik érdemi részét a szakértő bizottság egy bizottsági módosító javaslatba építse be. Ezt a javaslatot tárgyalta meg a mezőgazdasági bizottság. Ez az a javaslat, amelyet önök T/1304/5. számon kézhez kaptak.
A bizottsági javaslat hosszú, tárgyszerű, magas szintű szakmai vitában alakult ki. A vita során az elérendő cél a törvénytervezetben szereplő, hármas tagozódású hatósági jogköri felosztás felváltása egy tiszta, átlátható hatósági engedélyezés és egy lineáris hatósági ellenőrzés kialakítására. Az az elv, miszerint az ellenőrizzen, aki engedélyez, a jelenlegi intézményrendszerünkben nem érvényesíthető maradéktalanul, de jóval megközelíthetőbb az eredeti előterjesztésnél az átláthatóbb, eredményesebb hatósági működési rend, a módosuló - egy kézbe kerülő - engedélyezés, amit egy speciális területen - ez az állatgyógyszer - szakértői intézet segít, ami a minőségi követelmények egységes érvényesülésének záloga. Az egységes irányítás alá került megyei szintű ellenőrzés garantálja, hogy a gyártott termékek egységes minőségben kerüljenek a felhasználóhoz. A speciális kérdésekben itt is a már előbb említett szakértői intézet, az Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmányvizsgáló Intézet véleményét kell kikérni.
(19.50)
A pontosító javaslatok közül csak néhányat említek. A benyújtott bizottsági módosító javaslat nem tesz különbséget a saját részre és a forgalomba hozatal céljából előállított takarmányok között. A címkék tartalmának pontosítása az Európai Közösség szabványaihoz igazítja a törvény előírásait. A korábbitól eltérően szabályozza a törvénytervezet a minőségvédelmi bírságot.
Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdasági bizottság minden frakció jelen lévő, de legalábbis a meghívott szakmai képviselőjének véleményét figyelembe véve 13 igen, 6 tartózkodás szavazati aránnyal elfogadta és benyújtotta a bizottság módosító javaslatát. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť