RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Úgy gondolom, e késő esti órán, már pilledő szemekkel, mindnyájan azt várjuk, hogy ez a hármas törvénycsomag, melynek utolsó mozzanata a takarmánytörvény, megszülessen. Azt hiszem, ha jól emlékszem, Kertész Zoltán kollégám említette, hogy fontossági sorrendben talán az első hely illette volna meg, mert bizony, a takarmány olyan elsőrendű dolog az emberi és állati szervezetnek a felépítésében, amely mindenféleképpen azoknak a hozzászólásoknak a lényegét domborítja ki, amelyek az ember egészségének a védelmére utaltak.
Úgy gondolom, hogy a képviselőtársak sok hozzászólásban - amelyet én magam is végigültem a mai nap folyamán a parlamentben - minden frakcióból az ember egészségét, az európai jogharmonizációnak a lehetőségét fejtették ki a törvényjavaslatokkal kapcsolatban.
A takarmánytörvény is ugyanebbe a folyamatba illeszkedik be, és azt hiszem, hogy az ember és az állat egészségének megőrzése szempontjából nagy fontosságú jogszabály. A hazánkban megtermelt gabona közel kétharmada és a gabonán kívül a teljes gyeptermés és a szántóföldből hat-hétszázezer hektár a takarmányozást szolgálja.
A természetes takarmányok is szennyeződhetnek káros vagy egészségre ártalmas anyagokkal. Az állatok zárt, intenzív tartásával egyidejűleg azok táplálóanyag-, ásványianyag-, vitaminigényének mesterséges kielégítése vetődik fel. A gazdasági haszonállat által előállított termékek - tej, tojás -, azok húsa az ember táplálékát adja. A takarmánnyal felvett anyagból épül fel az állat szervezete, de az elfogyasztott káros anyagok, az élelmiszerként szolgáló termékben is megjelenhetnek.
A törvény célja ezért, hogy a gazdaságos, jó minőségű, az ember számára élvezhető állati termékhez a takarmányok előállítását és forgalmazását úgy szabályozza, hogy eközben védje az ember és az állat egészségét.
Az Európai Unió tagállamai a takarmányok szabad forgalma érdekében harmonizálták a takarmányra vonatkozó jogszabályokat is. Magyarországon az 1974 óta többször módosított takarmányrendelet szabályozza a takarmányok előállítását és forgalomba hozatalát. A földművelésügyi miniszter által hatályosított végrehajtási rendeletek folyamatosan átvették az európai előírásokat. A jelenlegi takarmánytörvény-tervezet az Európai Unió jogharmonizációs programjának részeként, azzal összhangban készült el. A törvény szükségessége nem vitatható, szerkezete korszerű, és valamennyi fontos kérdést felöleli.
A tervezettel összességében egyetért a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója, és támogatásáról biztosítja az Országgyűlést. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť