DR. LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Több mint száz éve törvényi szinten szabályozott a hazai élelmiszerjog. Az élelmiszer olyan különösen fontos termék, amelynek minősége döntően befolyásolja egészségünket.
Az élelmiszerjog szabályozása, tekintettel arra, hogy az élelmiszer az egyik legnagyobb értékben vásárolt árucikk, jelentős mértékben érinti a fogyasztók érdekeit, illetve a gyártók és a forgalmazók közötti piaci verseny tisztaságát.
Az élelmiszerrel kapcsolatos új szabályozásra azért van égetően szükség, mivel az utóbbi években a gazdasági körülmények megváltoztak, átalakult az élelmiszeripar struktúrája.
A korábban meghatározó nagyvállalatok helyett a kis- és középvállalkozások száma növekedett. Jelenleg az élelmiszeripari üzemek több mint fele kis létszámmal, kis hatókörrel működik. Az élelmiszeripar struktúrájának átalakulása mellett rohamosan fejlődik az élelmiszer-tudomány és -technika.
Az élelmiszerjog megváltoztatását szükségessé teszik továbbá az európai megállapodás rendelkezései, amelyek kifejezetten előírják az élelmiszertörvény és a hozzá kapcsolódó szabályozás, valamint a közösségi szabályok összehangolását.
Tisztelt Országgyűlés! A korábbi szabályozási gyakorlat alapvetően nem a fogyasztók, hanem az előállítók, elsősorban a nagy állami vállalatok érdekeit szolgálta. Ezzel szemben a jelen törvényjavaslat a fogyasztót helyezi a szabályozás homlokterébe akként, hogy biztosítja a közvetlen egészség, illetve érdek védelmét, a piaci verseny tisztaságát és az élelmiszerek szabadpiaci áramlását.
A magyar gazdaság iparágai közül az élelmiszeripar rendelkezik stabil európai piacokkal és a jövőben is ennek az ágazatnak van nagy esélye a külpiaci kereskedelemre. Az új élelmiszer-szabályozásban ezért különösen nagy hangsúlyt kapott a közösségi előírások átvétele, ami lehetőséget teremt a magyar élelmiszereknek az uniós és más fejlett országok piacain való megjelenéséhez, ugyanakkor - és ugyanazokkal az eszközökkel - a hazai fogyasztókat megvédi az Európai Közösség előírásainak meg nem felelő élelmiszerek forgalomba hozatalától.
(12.40)
A törvényjavaslat mintaértékű a jogharmonizáció szempontjából, előkészítése során a FAO szakértőinek bevonásával tételesen felülvizsgáltuk a hazai joganyagot, és összehasonlítottuk az európai közösségek rendeleteivel, irányelveivel. A több ezer oldalnyi közösségi joganyagot a cannes-i csúcsértekezleten összeállított fehér könyv is tartalmazza.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat keretjelleggel szabályozza az élelmiszerek előállításának, forgalmazásának általános feltételeit és az élelmiszerek ellenőrzésének szabályait, illetve rögzíti a minőségpolitika alapelveit, valamint a fogyasztóvédelem és a tájékoztatás legáltalánosabb szabályait.
A törvény új szankcióként minőségvédelmi bírságot vezet be, amely a hibás élelmiszer előállítóját, illetve forgalmazóját sújtja abban az esetben, ha az élelmiszer nem felel meg az előírt minőségi jellemzőknek. A részletes szabályokat a törvényjavaslat végrehajtási rendelete tartalmazza.
Mind a törvényjavaslat, mind a végrehajtási rendelete több közösségi irányelvet szó szerint is átvesz. A törvényjavaslat felhatalmazása alapján miniszteri rendelet teszi majd közzé a magyar élelmiszerkönyvet, amely átveszi az élelmiszer egészségbiztonsággal és minőséggel kapcsolatos valamennyi közösségi rendelkezését.
A törvény élelmiszer-ellenőrzésre vonatkozó rendelkezései a Földművelésügyi Minisztériumon kívül az Ipari és Kereskedelmi, valamint a Népjóléti Minisztérium hatáskörét is érintik. Ezért az összehangolt végrehajtás érdekében az érintett miniszterek együttes rendeletekben alkotják meg a törvény szabályai alapján a részleteket.
Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága megtárgyalta és egyhangúlag támogatta a törvényjavaslathoz beterjesztett módosító javaslatot, mely részben az állat-egészségügyi törvényjavaslattal való összhang megteremtésére irányul, részben pedig szövegpontosításokat tartalmaz.
Tisztelt Országgyűlés! Önök most egy olyan korszerű, az Európai Unió követelményének is megfelelő törvényjavaslatról határoznak, mely reményeink szerint védi hazai fogyasztóink érdekeit és lehetővé teszi élelmiszereink szabad forgalmazását a fejlett országok piacain is.
Mindezekre figyelemmel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot tárgyalja meg és fogadja el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť