DR. SZÁNTÓ MIHÁLY

Full text search

DR. SZÁNTÓ MIHÁLY
DR. SZÁNTÓ MIHÁLY, a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kollégák! A mezőgazdasági bizottság megtárgyalta a kivételes és sürgős eljárásban a kormány által beterjesztett, T/1303. számú törvényjavaslatot. Megállapította, hogy a törvényjavaslat a célját a fejlett európai országok több évtizedes élelmiszer-szabályozási gyakorlatával azonos módon rögzíti. Eszerint az élelmiszer-szabályozásnak közvetlenül az egészség- és az érdekvédelemmel, de közvetve is a piaci verseny tisztaságának és az élelmiszer szabad áramlásának biztosításával a fogyasztókat kell szolgálnia.
A törvény céljának ilyen módon való meghatározása az élelmiszerekre vonatkozó szabályozásban alapvető filozófiai változást jelent. Az eddigi szabályozási gyakorlat ugyanis nem a fogyasztókat, hanem az előállítókat, elsősorban a nagy állami vállalatok érdekeit szolgálta.
A törvény új abban, hogy az előállító minőségtanúsító felelősségén túl fokozatosan jelenik meg a fogyasztóvédelem. Egységes koncepció jelenik meg az ellenőrzés és a bírságolás terén, a földművelésügyi miniszter koordináló felelősségével a végrehajtás terén.
A magyar gazdaságból az élelmiszerszektor rendelkezik a legstabilabb európai piacokkal, és a legtöbb esélye van erre a jövőben is. Ezért az európai közösségek élelmiszer-szabályozásának átvételében saját érdekében, de a nemzetgazdaság többi ágainak való példamutatásként is élen kell járnia. A fejlett szabályozást jelentő közösségi előírások átvétele, az ezt kielégítő termékek gyártása mindenekelőtt a magyar fogyasztók egészségének és érdekeinek védelmét szolgálja. Emellett igen fontos, hogy ezzel lehetőséget teremtsünk élelmiszereinknek az európai közösségek és más fejlett országok piacain való forgalmazásához.
A több ezer nyomtatott oldalt kitevő közösségi joganyag átvételét a következő rendszerben teszi lehetővé és egyben kötelezővé:
1. A törvényjavaslat tartalmazza az élelmiszer minőségpolitikai alapelveit, a fogyasztóvédelem, a tájékoztatás és az ellenőrzés általános szabályait.
2. Az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának feltételére vonatkozó részletes szabályokat a törvényjavaslat a végrehajtási rendeletben tartalmazza.
3. A törvényjavaslat felhatalmazása alapján a miniszteri rendelettel kiadásra kerülő magyar élelmiszerkönyv átveszi valamennyi, az élelmiszeregészség-biztosítással és -minőséggel kapcsolatos közösségi rendelkezést.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az élelmiszertörvény hét fejezetből áll. A fejezetek az élelmiszerek előállításának általános feltételeit, a minőségi feltételeket, a forgalomba hozatal feltételeit, a csomagolással kapcsolatos előírásokat, a hatósági ellenőrzés célját, feladatait, eljárását, a hatósági intézkedéseket fogalmazza meg, illetve rendelkezik a minőségvédelmi bírság nagyságáról. A VII. fejezet a vegyes és a zárórendelkezéseket, valamint a hatálybalépés lehetőségét fogalmazza meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! A T/1303-as törvényjavaslathoz Danis György, Kertész Zoltán és Puha Sándor képviselőtársaink nyújtottak be módosító javaslatokat. A mezőgazdasági bizottság megtárgyalta ezeket. Nevezett képviselőtársaink visszavonták a javaslatukat, úgyhogy ezeket nem tartalmazza az ajánlás.
A bizottság a törvényjavaslatot egyhangúlag elfogadta, a módosító javaslatokról pedig az ajánlás szerint foglalt állást. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť