RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt... (Soós Károly Attila felé fordulva:) ... - elnézést - Államtitkár Úr! - mert nem látom, hogy ki fogja a választ adni.
Az elmúlt hetek, hónapok parlamenti vitái sok esetben a gazdaság súlyos működési zavarára mutattak rá. Talán ez is mutatja, hogy nem a földművelésügyi miniszternek teszem fel a kérdést, hanem az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium államtitkárának, illetve miniszterének. Jelzi ezt elsősorban az is, hogy rövid idő alatt volt itt már burgonya-, búzaprobléma, de sorolhatnám tovább a gazdasági élet más területeit is.
Mi lesz itt? - jelezte egy választási plakát néhány évvel ezelőtt; megbízható megoldás - jelezte egy másik, alig néhány hónapja. És mi lett: kiszámíthatatlan gazdasági folyamatok, és nem alakult ki a megbízható információs intézményrendszer. Úgy tűnik, nincs megbízható megoldás, tarol a vadkapitalista piaci tendencia.
És - hogy a sort folytassam, mert ez az interpellációm lényege és témája - most a szőlő és must fölvásárlása, illetve exportja öltött olyan méreteket, hogy jövőre esetleg bort és szőlőt kell importálni, hiszen már ilyen hangok és igények is megjelentek.
A szőlőtermés ebben az évben - mint a gyümölcstermés is - alacsony, és számtalan kár is tizedelte, így a minőségi bort előállító üzemek a térségemben például - az Egervin Rt. és a Tokaj Kereskedőház - nem tudnak versenyezni a minőségi kikötés nélküli felvásárlókkal, akik úgy vásárolnak szőlőt és mustot, hogy megmérnék a cukorfokot. Meg merem kockáztatni azt, hogy egy liter hegyaljai borból készítenek két-három liter gyenge minőségű bort. A másik részét Szlovákiába szállítják nagy tételben, alacsony feldolgozottságú állapotban, szőlőként illetve mustként.
Talán most az a furcsa helyzet állt elő, hogy a termelő nem került kiszolgáltatott helyzetbe, mint az elmúlt években. Én az ő oldalukról meg tudom érteni őket. A szőlőt termelők, de ezenkívül más mezőgazdasági termelők sem tudnak további áldozatot vállalni, még ha esetenként az ország érdekéről van is szó, hiszen ezen a környéken ez az egyedüli megélhetési forma - a több mint 50 százalékos munkanélküliséget nem is számolva.
Kérdezem ezért miniszter urat, hogy átlátják-e a jövőt, milyen óriási veszélyt, problémát jelenthet, ha a jó minőségű borok helyett alacsony feldolgozottságú termék kerül ki az országból, amelyből magasabb szintű, így több exportbevételt jelentő bort lehet előállítani. A termelők és az ország érdekeit nem kellene-e összhangba hozni?
Gondolja-e miniszter úr - illetve államtitkár úr -, hogy ezen a területen is szükség lenne az állam szabályozó szerepére, és védeni kellene a minőségorientált termelőket és üzemeket? Ha ez így megy tovább, a megtépázott hírnév is eltűnik a termeléssel együtt.
Miniszter úr támogatja-e ezt a folyamatot, hogy a következő években nem lesz bor, amit exportáljunk, és esetleg bort kell behozni az országba? Gondolom, ön is tudja, hogy ez mit jelent.
Végezetül: támogatja-e ön a must- és szőlőexport ismételt engedélyhez kötését... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét. - Zaj.) .., amivel kapcsolatban már megkeresték önöket. Köszönöm szépen, és várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť