SOÓS KÁROLY ATTILA

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA
SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az interpellációra válaszomat a földművelésügyi miniszter úrral egyeztetett alapon adom meg.
'93-94-ben nálunk 3,6-3,7 millió hektoliter bort termeltek évente. Ez elmarad a korábbi 4-4,5 millió hektótól, és '95-ben - a kedvezőtlen időjárási tényezők és agrotechnikai hiányosságok miatt - várhatóan csak 3 millió - vagy a legújabb jelzések szerint talán annál is kevesebb - lesz a bortermelés.
A szőlő- és bortermelés alakulásának kedvezőtlen tendenciáit látva, a hazai feldolgozók védelme érdekében '95. január 1-jétől a szőlő, szőlőmust, valamint a szőlősűrítmény kivitelére járó korábbi exporttámogatásokat megszüntettük. A bor és pezsgő exporttámogatását pedig úgy módosítottuk, hogy a palackozott áru kivitelét lényegesen jobban preferáltuk - lényegében tehát úgy, ahogy ezt a képviselő úr is kívánatosnak tartja.
Úgy gondolom, hogy döntően az előbb említett közgazdasági eszközök lehetnek alkalmasak arra, hogy a jövőben megfelelő befolyással legyünk a piaci folyamatokra. Az az esetleges - illetve a képviselő úr által felvetett - szándék, hogy a borszőlő, szőlőmust, szőlősűrítmény kerüljön vissza az exportban engedélyköteles termékkörbe, ellentétes a nemzetközi szerződésekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeink teljesítésével, és ezért nem megvalósítható. Nem is lehet célunk - egy piacgazdaságban nem lehet cél - az adminisztratív központi szabályozás visszaállítása, annak ellenére sem, hogy vannak területek, ahol erre törekvések vannak. A ma még exportban engedélyköteles termékek körét is szűkíteni kell, és fokozatosan föl kell számolni.
Azt is szeretném ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy nyilvánvaló: itt nemcsak Magyarország ilyen kötelezettségvállalásáról van szó - tehát arról, hogy nem alkalmazunk adminisztratív exportkorlátozásokat -, hanem a kereskedelmi partnerekkel együtt tettünk ilyen kötelezettségvállalást; és az nekünk nyilván nagyon is jól jön, hogy ezt ők is elvállalták. Hogyha nekünk hirtelen importigényünk támad például burgonyából - ahogy ez nemrégiben megtörtént -, akkor mi azért tudunk burgonyát importálni, mert ők sem korlátozhatják az exportjukat.
Tehát nemcsak a piacgazdaság szempontjából, hanem ilyen szempontból - a külkereskedelmi érdekek szempontjából - is az a jó, hogyha belemegyünk olyan nemzetközi kötelezettségvállalásokba, amelyek szerint nincsenek adminisztratív importkorlátozások. Ez az adott témában is - most visszatérve erre - fontos, ugyanis most éppen arra lesz majd szükségünk - természetesen a lehetséges kedvezményes vámok igénybevételével -, hogy boripari termékek behozatalra kerülhessenek a földolgozó kapacitások jobb kihasználása érdekében.
(15.50)
A magam részéről aggasztónak tartom, hogy vannak kereskedők, akik kijátsszák az érvényben lévő jogszabályokat, és a mustot gyümölcsléként exportálják, így veszik fel a jelentős exporttámogatást. Tájékoztatom a képviselő urat és az Országgyűlést, hogy ennek kapcsán a Vám- és Pénzügyőrség és az APEH felé a megfelelő intézkedéseket megtettük.
Az utóbbi évek privatizációja - sajnos, ezt is el kell mondani a témával kapcsolatban - nem segítette a szőlő- és borágazat eredményes fejlődését. Az ültetvények területe fokozatosan csökken. Ennek megakadályozására most fejlesztési törekvéseket támogatunk. A kormány hosszabb távon szándékozik az ültetvénytelepítéseket visszatérítendő támogatással segíteni: ez évben 50 százalékos ilyen ültetvénytelepítési támogatást tudtunk alkalmazni, és ezt a jövő évben is fenn szeretnénk tartani.
Úgy gondolom, az ügy arra is rávilágít, hogy a termelőknek is nagyobb gondossággal kell eljárni, fel kell készülni olyan időjárási viszonyokra, amikor a szőlőkártevők jobban tenyésznek, jobban kifejtik káros hatásukat, és akkor a termeléscsökkenés is kisebb lehet majd. Emellett azt is gondolom, hogy a '95. év kedvezőtlen tapasztalatai és az ennek kapcsán nyilvánvalóan emelkedő borárak is - a fenti rásegítő intézkedések mellett - a termelési kedv fellendülését eredményezhetik ezen a területen.
Tisztelt Képviselő Úr! Kérem, hogy fogadja el a válaszomat és kérem a tisztelt Országgyűlést is, hogy ugyancsak fogadja el ezt a választ.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť