DR. DARÓCZY ZOLTÁN

Full text search

DR. DARÓCZY ZOLTÁN
DR. DARÓCZY ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! A most elfogadott határozat az eredetihez képest megváltozott; ezért mindenkinek ajánlom a figyelmébe az országban, hogy tanulmányozza majd a megjelent határozatot. A szocialista frakció támogatta a határozatot.
Egy hasonlattal szeretnék élni. Ebben az őszi időszakban a piacon birsalmát lehet kapni. A birsalma olyan, hogy abban a formában, ahogy kapjuk, ehetetlen. De várjuk, hogy megérik, és lehet belőle nagyon finom kompótot, sőt birsalmasajtot is csinálni. (Derültség.)
Az országgyűlési határozat az én szememben egy "alap-birsalma", amelyről most nagyon sok mindent lehet mondani. De nem lehet végképp ítélkezni arról, hogy mi történik ezzel. Aki figyelmesen elolvassa, majd rá fog jönni, hogy benne vannak az Országgyűlés távlati tervei a magyar felsőoktatást illetően, ami azt jelenti, hogy módosítanunk kell különböző irányokban a felsőoktatási törvényt, a hozzá tartozó törvényeket, illetve olyan kormányintézkedéseket jelöl ki, amelyek végül is majd eldöntik, hogy milyen lesz az a bizonyos "sajt".
(18.30)
(A jegyzői székben dr. Kiss Róbert helyét Nahimi Péter foglalja el.)
Ebben a vonatkozásban bizakodó vagyok. Még abban is bízom, hogy az ellenzéket is meg tudjuk nyerni bizonyos törvénymódosítások támogatására, mert ahogy Kávássy Sándor képviselőtársam mondta, valóban még nem dőlt el ezzel a határozattal semmi sem. Csak megindultunk valamilyen irányban, amelyet én a magam és a frakció részéről támogatok.
De nagyon helytelennek tartom, hogy itt, az Országgyűlés színe előtt nem mondunk igazat. Kovács Kálmán képviselőtársam megengedte magának most is azt, hogy 6000 oktató elbocsátásáról beszélt. Kérem szépen, ez nem igaz! 6000 oktatóról szó sincs! Összesen 14 ezer oktató van a magyar felsőoktatásban - képzeljük el, mit jelentett volna, ha 6000 oktatót bocsátanak el! Vagy Dobos Krisztina azt mondta, hogy a szakmai körök támogatását nem nyerte meg. Megmondom őszintén, a módosításokkal kapcsolatban minden egyes módosító javaslatot a Rektori Konferencia elnökével egyeztettünk.
Kérem, nyilvánvalóan az egyeztetés formája nincs kimunkálva; de ez még nem jelenti azt, hogy nem törekedtek a koalíció pártjai, illetve az ellenzék is arra, hogy megismerjék a magyar felsőoktatás véleményét.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť