POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Az az országgyűlési határozati javaslat, amelyet ma este itt a Ház többsége elfogadott, országunk számára az egyik legfontosabb kérdést lenne hivatva rendezni: a magyar polgárosodás, a magyar állampolgárok felemelkedési esélyeinek szélessége, a felsőoktatáshoz, a versenyképes tudáshoz való hozzáférés esélye az, ami porondon van, amiről ma itt vitatkozunk. Nem egy intézményrendszerről, nem professzorok álláshelyeiről, nem kollégiumi szobákról, hanem ennek az országnak a jövőjéről van itt szó.
Éppen ezért volt aggodalmas az elénk terjesztett javaslat, és éppen ezért voltunk kénytelenek - a Fidesz-frakció - egységesen az előttünk levő szövegre nemet mondani.
Igaza van Daróczy képviselőtársamnak, ez a szöveg nem összehasonlítható azzal, amelyet a kormányzat eredetileg beterjesztett. Ez a szöveg több ponton, alapvető pontokon is, módosult a kormányzati szándékhoz képest. Ennek ellenére ez a szöveg az ügy súlyához képest kevés. A kormány javaslatához képest mondhatnánk azt, hogy igen, ez még mindig jobb, mint ami volt. De ahhoz képest, amilyen kérdések kockán forognak, ahhoz képest ez a javaslat ilyen formájában is kevés, és ezért nem kaphatta meg a mi támogatásunkat.
Csak néhány példát hadd említsek, melyek azok a kérdések, amelyek továbbra is tisztázatlanok és amelyek tisztázásának hiányában a Fidesz-frakció nem tudott igent mondani.
Nem látjuk biztosítva a fejlesztési program financiális hátterét. Nem értünk egyet a magyar felsőoktatás piramis jellegű szerkezetének generális kiépítésével, mert ez a legtöbb tudományterületen nem valósítható meg - néhol igen, néhol nem. Nem értünk egyet a pedagógusképzés olyan irányú és mértékű átalakításával, amelyet ez a határozati javaslat tartalmaz. Egyértelműbb és világosabb kimondását várjuk a közalkalmazotti jogállásnak, a felsőoktatás területén való felfüggesztésének. Ki kell venni a professzorokat, az oktatókat a közalkalmazotti törvény hatálya alól, mert ma nem tudjuk e törvény betűje szerint megfizetni őket. A tüntetések, demonstrációk után egyértelműen ki kell mondani, hogy csak egy fejlesztési törvény tudna értelmes keretet adni a megmaradt 2000 forintos tandíjnak, annak az ártalmas hatásait kisebbíteni, és egy reménybeli koncepcionális fejlesztésben valódi szerepet biztosítani ennek a tandíjnak.
Ezek azok a kérdések, amelyek továbbra is eldöntetlenek többek között, és amelyek miatt mi nem tudjuk támogatni ezt a javaslatot.
Hozzáteszem, nem 16 ezer, hanem 18 ezer oktató van. Valóban, 6000 oktatót nem kellett utcára tenni, de 6000 álláshely finanszírozásának megfelelő összeget elvontak a felsőoktatástól, még ha ez egyből nem is jelentette ennyi oktató elbocsátását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť