DR. KERTÉSZ ZOLTÁN

Full text search

DR. KERTÉSZ ZOLTÁN
DR. KERTÉSZ ZOLTÁN (SZDSZ): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A Szabad Demokraták Szövetsége nem indokolta külön az állat-egészségügyi törvény megszavazását, bár ott is az eredményből kitűnt, hogy azt is egyértelműen támogattuk; de nem fogunk indokolni a takarmányozási törvény szavazása után sem.
Hogy most mégis néhány szót szólok, ezzel is szeretném hangsúlyozni az élelmiszerekről szóló törvény fontosságát. Bár ez a három törvény szorosan összefügg, túl az állatbetegségek és az állatról emberre terjedő betegségek megelőzésén, kettős célt szolgál: egyrészt minél több és jobb minőségű élelmiszerrel ellátni a hazai fogyasztókat, másrészt - megfelelve az Európai Közösség, az Európai Unió előírásainak - minél nagyobb mennyiségben exportálni.
Bízunk abban, hogy ez a törvény megfelel ezeknek a célkitűzéseknek, hisz valamennyi területét szabályozza már az élelmiszeralapanyag-előállításnak is, erre szolgál elsősorban az állat-egészségügyi és a takarmányozási törvény; valamint a feldolgozás és a forgalmazás részletesen szabályozva van ebben a törvényben - illetve a végrehajtási utasításában még inkább részletesen lesz. A forgalmazás valamennyi területét - tehát a kereskedelem, közétkeztetés, vendéglátás valamennyi területét - szabályozza, és ezáltal igyekszik gátat szabni a feketekereskedelemnek, ami korábban különösen sok problémát okozott.
Hogy egy különös jelentőségét említsem: a jövőben valamennyi terméken a fogyaszthatóság idejét kell feltüntetni, és ez elsősorban a fogyasztók védelmét szolgálja, túl azon, hogy egyébként a törvény összességében is alkalmazkodik a mai piacgazdasági törvényekhez.
Nem véletlen talán az, hogy Európában elsőként, száz évvel ezelőtt az Osztrák-Magyar Monarchiában szabályozták törvénnyel az élelmiszer-előállítást és -kereskedelmet. Bízom abban, hogy ez a centenárium méltó törvényt hozott most, a mai követelményekhez alkalmazkodva.
Végezetül szeretném megköszönni mindazok segítségét, akik a törvény jobbá tételében véleményükkel, tanácsaikkal segítettek bennünket. Bízom abban, hogy valamikor egyszer a médiatörvényt is ilyen arányban fogadja el a parlament.
Köszönöm szépen. (Taps. - Egy hang középről: Bravó!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť