DR. SZÁNTÓ MIHÁLY

Full text search

DR. SZÁNTÓ MIHÁLY
DR. SZÁNTÓ MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója igennel szavazott, de ahogy a kijelzőn láttam, a parlament minden képviselője igennel szavazott.
Az élelmiszer az emberi élet, a munkavégzés elemi feltétele, az emberi egészséget döntően befolyásolja, mind pozitív, mind negatív értelemben. A törvényjavaslat célját a fejlett európai országok több évtizedes élelmiszer-szabályozási gyakorlatával azonos módon rögzíti. Eszerint az élelmiszer-szabályozásnak közvetlenül az egészség- és érdekvédelemmel, de közvetve a piaci verseny tisztasága és az élelmiszer szabad áramlásának biztosításával a fogyasztókat kell védenie.
A törvény céljának ilyen módon való meghatározása az élelmiszerekre vonatkozó szabályozásban alapvető filozófiai változást jelent. Az eddigi szabályozási gyakorlat ugyanis nem a fogyasztókat, hanem az előállítókat, elsősorban a nagy állami vállalatok érdekeit szolgálta. Jelenleg azonban az előállításra kerülő élelmiszerek 50 százalékát a kis- és a közepes vállalatok állítják elő. A jövőben ez az arány tovább nőhet a vállalkozók javára.
A törvény új abban, hogy az előállító minőségtanúsító felelősségén túl fokozatosan jelenik meg a fogyasztóvédelem. Egységes koncepció jelenik meg az ellenőrzés és a bírságolás terén. Meggyőződésem, hogy a törvény előírásai és felhatalmazásai alapján két éven belül megtörténik az Európai Unió teljes élelmiszerjogi előírásrendszerének honosítása.
Tisztelt Képviselőtársaim! Erre az új élelmiszertörvényre a magyar fogyasztóknak, a magyar élelmiszer-gazdaságnak és az egész nemzetgazdaságnak szüksége van. Ez az egyik fontos feltétele annak, hogy a gazdaságunk legfontosabb - vagy az egyik legfontosabb - ágazata eséllyel versenyezhessen a jelenlegi európai piacon, egyúttal már felkészülve, jó eséllyel várhassa azt a nagy lehetőséget - de még erősebb versenyt jelentő helyzetet -, amelyet majd az Európai Unió tagsága jelent.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť