DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan nép, mint a magyar, amely ezeréves állami történelme kapcsán oly bőven ontotta vérét a szabadságért és a függetlenségéért, különösen kényes arra, ha a függetlenségét bármiféle sérelem is éri. Úgy gondolom, különösen áll ez éppen az 1956. október 23-a megünneplése körüli napokban, mert hiszen a világ szabadságának középpontja 1956. október 23-án Magyarországra tevődött át, és a magyar nép volt a földkerekségen az egyetlen, amely egyszerre tudta levetni a belső rabigát, tudta a világot fojtogató nemzetközi kommunizmusnak a halálos csapást megadni, és egyben az ördög birodalmát legyőzve önmaga függetlenségét biztosítani.
Ezért különös megdöbbenéssel láttuk, olvastuk a Népszavában "A Valutaalap öt pontja" című, Massimo Russo tollából származó sorokat, amelyek durva beavatkozást jelentenek a magyar belügyekbe. Én úgy gondolom, megengedhetetlen, hogy a magyar állami szuverenitást reprezentáló pénzügyminiszter és jegybanki elnök hazánk határait elhagyva, akár az Észak-Amerikai Egyesült Államokban is, a magyar állami szuverenitást, az országot egy banki kistisztviselő - tegyük hozzá, Massimo úr maximo főosztályvezető lehet -, egy banki főosztályvezető rendelkezése alá helyezze, hogy ez a banktisztviselő mondja meg, vajon a magyar bérek elegendőek-e ahhoz, hogy a magyar munkás abból tisztességesen megéljen, vagy sem.
(10.10)
De különösen döbbenetes a pénzügyminiszter úr és a jegybank elnökének eljárása a köztársasági elnök úr CNN amerikai televíziótársaságnak adott nyilatkozata tükrében, aki viszont egyenesen addig ment el, hogy ebben a nyilatkozatában felvetette, hogy az az ezeréves államisággal rendelkező Magyarország, amely a történelme során nemegyszer bebizonyította, hogy nemcsak felnőttkorú - hogy a köztársasági elnök úr szóhasználatával éljek -, hanem hogy a nyugat-európai társadalom védelmét is képes ellátni a saját védelmén túl, hogy előfordulhasson, hogy a köztársasági elnök úr azt állítsa, hogy azzal lett nagykorú Magyarország, hogy felvették az ENSZ-be.
Szó sincs erről, hogy mi ekkor lettünk volna nagykorúak. Elég ha arra utalok, amikor a 955-ös augsburgi vérengzésnél tízezer fegyverét letett magyart lemészároltak és a magyar küldöttség hét tagját úgy bocsátották haza, hogy füleiket, orrukat levágták és így kellett híradásul szolgálniuk a magyarok megsemmisítő vereségéről, ezután is volt annyi bölcsesség a magyarságban, hogy a nyugat-európai integrációt választva, felnőttként kapcsolódott Európa társadalmába.
Tehát a Független Kisgazdapárt számára elfogadhatatlan - bármikor elfogadhatatlan, különösen pedig a mi szent szabadságharcunk és forradalmunk ünnepségei körül elfogadhatatlan - a köztársasági elnök úrnak az a megközelítése, mintha itt egy gyermekkorban lévő társadalmat a nyugati világ emelt volna felnőttkorba.
Ez az ország az ezeréves államisága alatt bebizonyította, hogy nemcsak felnőttkorú volt, hanem nagyon sokszor a világ ma legfejlettebbnek elismert társadalmai előtt járt, előtte járt... (Az elnök pohara kocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.)... befejezem, elnök asszony máris, egy másodperc alatt. Előtte járt akkor is, amikor a Szent István-i intelmeket megfogalmazta, előtte járt akkor is, amikor Európában a vallásszabadságot elsőnek biztosította és előtte járt '56. október 23-án is. Köszönöm az elnézését. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť