DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kérdése annyira aktuális, hogy a hat nap múlva felavatandó híd, ami nagy esemény az ország életében is, felveti ezt a kérdést, teljesen joggal. Történelmi hagyományai is vannak már ennek a kérdésnek, hiszen magam is részt vettem 1992-ben azon a parlamenti ülésen, ahol Schiffer János képviselő úr módosító indítványa vetette föl ezt a kérdést, és Szabad György akkori házelnök úr nagyon helyeselte és dicséretben részesítette Schiffer képviselő urat ezzel kapcsolatban. (Derültség a bal oldalon.)
Az 1-es villamosnak az átvezetéséről van szó. Igazából soha nem került le, és bár ez a '92-es kormányhatározat nem tartalmazta a villamospálya kiépítését, az Országgyűlés azonban szükségesnek tartotta, és ezt a határozatot meg is hozta; illetve egy olyan határozatot, hogy vizsgálja meg a kormány a fővárossal közösen ennek a lehetőségét.
Megvizsgálta, és amiért jelen pillanatban nincsen rajta még a hídon a villamos, annak egyetlen oka van, és ez a pénz. Sajnos óriási összegekről van szó. 1993-as áron 8 milliárd forintról volt szó, ez ma mintegy 10 milliárd forintot tenne ki, hiszen gyakorlatilag ez az Üllői út-Budafoki út közötti szakasz kiépítését jelenti. Ez az összeg jelen pillanatban nem áll még rendelkezésre. Hangsúlyozni szeretném, hogy itt olyan munkák elvégzése van soron, mint amilyen a Salgótarjáni-Kőbányai úti tervezett, mintegy tizenegy vasúti vágány alatt áthaladó áttörés, az aluljárónak a megépítése és több felüljárónak a kérdése. Tehát itt egy komplex, nagyon komoly beruházásról van szó.
Azonban az 1-es villamosnak a lehetősége már a mostani hídépítés során is megtörtént. A villamospálya helye megvan, és a hídszerkezet úgy került kialakításra, hogy a villamos al- és felépítménye könnyen megvalósítható, magyarul: megvan az a vájat is, ami jelenleg le van betonozva, de úgy készült, hogy bármikor viszonylag kis beruházással rátehető legyen.
A Hungária körúti villamosvonal meghosszabbítása tehát továbbra is kiemelt cél. Addig, amíg ez a nagy összegű fejlesztés megvalósítható, a képviselő úr által említett autóbusz-közlekedés lehetőségeit a fővárosi önkormányzat részletesen vizsgálja. Mai tájékoztatása szerint a közgyűlés a közeljövőben dönt az autóbuszjárat megvalósításáról a villamospálya megépítéséig, azért, hogy javítsa a Dél-Buda és a Dél-Pest közötti tömegközlekedést. Hogy mikor lesz pontosan, ezt nem tudom megmondani, ez a Fővárosi Közgyűlés kompetenciája.
A Lágymányosi-híd és a csatlakozó úthálózat, tisztelt Országgyűlés, megfelel a főváros, a kormány és az Országgyűlés korábbi döntéseinek. A közeli napokban sor kerül az új híd forgalomba helyezésére, tehát szó sincs arról, hogy a kormány módosította vagy visszavonta volna az 1992. évi határozatát. Nem született a kormány és a főváros vezetése között az eredeti céllal ellentétes megállapodás, sőt a leghatározottabb követelménye is a kormányzatnak - amennyiben ezt a szót lehet használni, de én azt hiszem, ez ebben az esetben jogos -, hogy mindenképpen tartsa napirenden, és az első lehetséges alkalommal vezesse rá a hídra az 1-es villamost, addig pedig a tömegközlekedés fenntartása érdekében gondoskodjék az autóbusz-közlekedés biztosításáról.
(16.00)
Végül ismételten hangsúlyozom, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak szándékában áll a környezetkímélő villamosközlekedés megoldása, amelynek ütemezése kizárólag a szükséges erőforrások előteremtésének a függvénye. Kérem képviselő urat, hogy fogadja el a választ. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť