SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! A Lágymányosi-hídról szóló kormánydöntés és a fővárosi közgyűlési előterjesztés egyaránt a legfontosabb célnak tekintette a főváros jelenlegi közlekedési feszültségének oldását, a Belváros főútvonalainak és Duna-hídjainak forgalmi tehermentesítését, a Belváros környezetvédelmi gondjainak mérséklését a forgalmi viszonyok stabilizálásával, valamint azt, hogy a lágymányosi Duna-hidat alkalmassá kell tenni az 1-es villamos átvezetésére a tömegközlekedési igények kielégítése érdekében.
Ezen elképzelés szerint az úgynevezett harántirányú, gyűrűirányú tömegközlekedési igények a Belváros felé haladva fokozottan növekednek, a Lágymányosi-híd vonalában várható a legjelentősebb átutazási igény. A Lágymányosi-hídon természetes folytatásként vezethető át a Hungária körúti 1-es villamos. Ezáltal a budapesti tömegközlekedési hálózatban meghatározó szerepet kap ez a villamos, hiszen kevés kivétellel a főváros összes sugárirányú vonalát keresztezve azokat egymással összeköti, így a kialakult áramlatok egy részét "rövidre zárva" tehermentesíti a belvárosi vonalrészeket. Ugyanakkor a Hungária-gyűrűn megvalósuló színvonalas tömegközlekedés tovább erősíti a térségben a területfejlesztő hatását.
Jelentős változás az 1-es villamos megvalósításának előtérbe kerülése, illetve Budára való átvezetésének igénye. A korábbi közlekedési tervek két metróvonallal számoltak a térségben, a Gazdagrét felé vezető DBR-metróval, illetve a Budafok felé haladó, úgynevezett harántoló metróval. A harántoló metró szerepét az 1-es villamos jól képes kiváltani.
A kormány előterjesztésében a mai napig szerepel az 1-es villamos.
A Lágymányosi-hídon a kormány szándékával szemben nem lesz villamos egyelőre, de még autóbuszjárat sem. Így az eredeti környezetvédelmi célok nem érvényesülhetnek, hiszen a dél-budai autóbuszjáratok változatlanul a városközpont területét terhelik - Erzsébet-híd, Rákóczi út. Bár mód nyílna a hídon az autóbuszjárat indítására, ilyen jellegű döntésről még nem tudok.
Szakmai - és ellenzéki politikusok által is képviselt - vélemények szerint az Etele tér és az Üllői úti metróállomás között üzemelő autóbuszjárat beindításával modellezni lehetne az 1-es villamos utasforgalmának alakulását, így amíg nincs pénz az 1-es villamos megépítésére, megteremthető a városközpont tömegközlekedési tehermentesítése. Ezzel, ha már nem is teljesül az eredeti cél, legalább részben megvalósul az.
Ez természetesen csak ideiglenes és átmeneti megoldás volna, hiszen a hosszú távú és környezetbarát megoldás a villamos átvezetése.
Kérdezem a tisztelt miniszter urat, visszavonták-e a Lágymányosi-hídról szóló kormánydöntést vagy annak részét, illetve mi az oka annak, hogy a főváros vezetése figyelmem kívül hagyta azt, hogy a hídon szükség van tömegközlekedésre. Kérdezem továbbá: van-e e céllal ellentétes megállapodás a kormány és a főváros vezetése között?
Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť