DR. NYIKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. NYIKOS LÁSZLÓ
DR. NYIKOS LÁSZLÓ, az Állami Számvevőszék alelnöke: Köszönöm szépen, elnök asszony. Nem akarok visszaélni a türelmükkel. Nagyon örültem Gaál Gyula úr hozzászólásának. Hadd állapítsam meg - bár nem tisztem -, hogy nagyon korrekt és példamutató az, hogy egy képviselő, jelesül egy kormánypárti képviselő itt, a vita vége felé - ha jól értettem, és talán szabad így mondanom - hajlandó módosítani a korábbi álláspontját, amit korábban, jóllehet nem a saját nevében, hanem az SZDSZ vezérszónokaként megfogalmazott. Én ezt nagy örömmel tapasztalom, és a számvevőszéki bizottság azt hiszem, valóban jó példa arra, hogy nem a pártállás dominál, hanem a szakmai érvek, amikor a bizottság kialakítja az álláspontját.
Egyetlen dologra szeretnék csak visszatérni. Ismét fölmerült Gaál Gyula úr hozzászólásában, hogy a '93-as zárszámadásban a Számvevőszék nem bírálta, úgymond, ugyanazt a gyakorlatot, amit '94-ben bírál. Ennek nagyon egyszerű oka van, túl azon, hogy nagyon jól tudja Gaál Gyula úr, hogy nincs olyan ellenőrzés, ami totális, ami mindenre kiterjed, úgymond a padlástól a pincéig mindent átvizsgál. Tehát egyrészt nincs ilyen ellenőrzés, másrészt '93-ban nem vizsgálta a Számvevőszék ezt a kérdést, tudniillik nem volt bevétel. Nem volt olyan bevétel, amit vizsgáltunk volna. Egyszerűen azért nem állapítottuk meg ezt a hiányosságot '93-ra vonatkozóan, mert nem vizsgáltuk ezt a kérdést. Lehet, hogy '94-ben sem találtunk volna rá erre a problémára akkor, ha nem vizsgáljuk a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának a tevékenységét, amire egyébként a számvevőszéki törvény külön is kötelezi az Állami Számvevőszéket. Valójában egy ilyen vizsgálat kapcsán bukkantunk rá erre a hiányosságra. Ezért került ez bele már a '95-ös pótköltségvetés véleményeibe, hiszen már akkor helyszíni vizsgálatok folytak a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán, ahol egyébként - és az őket felügyelő pénzügyminisztériumi vezetők részéről - nem emeltek kifogást a számvevőszéki minősítés kapcsán.
Ez tehát a magyarázata annak, hogy '93-ban ezt a hiányosságot nem jelezte az Állami Számvevőszék, jóllehet ez már akkor is egy helytelen gyakorlat volt.
(19.30)
Ami pedig a vita többi elemét illeti, nem hiszem, hogy ez a fórum és ilyen időpontban lenne alkalmas arra, hogy itt most ezekre visszatérjek. Nem teszem, de feltételezem, hogy a számvevőszéki bizottságban ismét futunk egy-két kört még ezekben az ügyekben és akkor lehet, hogy az álláspont még közelebb kerül Gaál Gyula és a Számvevőszék részéről. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť