RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Önálló indítványt nyújtottam be Sümeghy Csaba képviselőtársammal együtt a többszörösen módosított 1990. évi C. törvény második részének IV. fejezetében foglaltak szerint a helyi iparűzési adó tárgyában. Az indítványozott módosító javaslatom célja a termelőket sújtó halmozott adózás kiküszöbölése. Az egységes teherviselés és a tényleges jövedelem alapján történő adófizetés érdekében javasoltuk, hogy adóalap-csökkentő tételként a termeléshez felhasznált anyagköltség figyelembe vehető legyen.
A hivatkozott törvényhely jelenlegi formájában azt biztosítja, hogy a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozók csak az általuk megtermelt jövedelem, a hozzáadott érték alapján fizessék meg a helyi iparűzési adót. Rendkívül hátrányos viszont az adóalap-meghatározás és az adófizetés a magas anyagköltséggel termelő vállalkozásokra. Ezek közé tartoznak az élelmiszeripari üzemek is.
Húsipari terméket előállító vállalkozások esetében például az anyagköltség az árbevételre vetítetten 80-82 százalék, a közvetlen anyagköltség mintegy 70-75 százalék. Ilyen formában meg kell fizetni az adót a felmerült összes anyagköltségre, amit egy másik vállalkozás - amely az alapanyagot biztosítja - már leadózott, mivel az nála árbevételként elszámolást nyert. Ez az anyag azonban feldolgozásra kerül, megjelenik egy másik vállalkozás termékének értékében, és ismét adóalapot képez.
Konkrét példával illusztrálva. A húsipari feldolgozó üzem élőállatot vásárol a termelőüzemtől, illetve elsődleges feldolgozó üzemtől félsertést, negyedelt marhát, esetleg színhúst; ezeket végtermékké, töltelékárukká, felvágottakká alakítja át. E termékek értékesítési árának legalább 73-75 százalékát az említett alapanyagok teszik ki.
A vállalkozás tehát megfizeti a helyi iparűzési adót árbevételei alapján, ugyanakkor a termelő, illetve az elsődleges feldolgozó üzemek is megfizették a meghatározott mértékű adót, ugyanazon adót. (Az elnök csenget.) Kérem képviselőtársaimat, hogy önálló indítványomat az igazságos adóztatás érdekében legyenek szívesek támogatni. Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť