FRANCZ REZSŐ

Full text search

FRANCZ REZSŐ
FRANCZ REZSŐ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A T/1548. számú, az adózás rendjéről szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatot a költségvetési bizottság október 25-ei ülésén megvitatta.
A módosításra szükség van, mert a társadalom széles rétegei és a kormány is elégedetlen az adóztatás eredményességével és az adóigazgatás működésével. A feketegazdaságban keletkezett és az adózás elől elvont jövedelmek jelentősen csökkentik a költségvetés bevételeit és torzítják a jövedelemarányos közteherviselést. Ennek megakadályozására, illetve az államháztartás csatornáiba való beterelése érdekében fogalmaz meg szabályokat a törvénymódosítás. A javaslat olyan eszközöket épít be, amelyek megteremtik azon feltételeket, hogy az adózás feszesebb keretekben, eredményesebben történjen és az adóhatóság pontosabb információkkal rendelkezzen.
A bizottságban vita bontakozott ki arról, hogy az önadózás elve és az adóhatóság becslési jogosítványa mennyire áll ellentétben. Végül is azt kell eldönteni, hogy az adóhatóság köteles-e elhinni minden bevallás valódiságát, vagy joga van felülvizsgálni. A becsléssel nem az adó kerül megállapításra, hanem a hasonló körülmények között folytatott, hasonló tevékenységet végző adózó jövedelme. A társadalom jó szemmel elnézi-e továbbra is az állampolgárok egy csoportjának látványos vagyonosodását, gazdagodását, míg az adófizetési készségüket nem tapasztalja? Tehát mindenféleképpen ez ügyben ez a törvénymódosító-javaslat megpróbál az eddigiekhez képest jelentőset lépni.
A bizottsági vita érintette az előrehozott adóelőleg-fizetést, az adóazonosítási szám kiadását, az adóeltitkolás felderítésére igénybe vehető eszközök alkalmazását is; például az iratanyagok és tárgyi eszközök lefoglalásának lehetőségét és annak feltételeit, az adózó megfigyelését stb.
Felfedezhető a módosító javaslatban az adóigazolás egyszerűsítésére vonatkozó törekvés is. Kétségkívül, a törvényalkotás kettős prés szorításában van: szűkíteni kell a feketegazdaság életterét - ez a társadalmi elvárás is -, ugyanakkor nem ellehetetleníteni a becsületes vállalkozásokat.
Végül is több részletkérdés váltott ki még vitát, viszont a bizottságnak abban kellett állást foglalnia, hogy a törvényjavaslat alkalmas-e az általános vitára. A bizottság 15 igen, 3 nem és 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť