SÁNDORFFY OTTÓ

Full text search

SÁNDORFFY OTTÓ
SÁNDORFFY OTTÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségének előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A bizottság az adózás rendjéről szóló törvényt nem egyhangú lelkesedéssel fogadta el; a bizottságban igen éles viták alakultak ki. Sajnos a szavazás nem tükrözi teljesen azt, ami ott elhangzott.
Kifogásunk ott kezdődött, hogy öt ilyen nagy fontosságú törvényt szombaton kapunk kézhez, amit szerdán már tárgyalni kell, s közben a nemzeti ünnep két napot elvesz tőlünk; mivel minden képviselőnek valahol részt kellett vennie a nemzeti ünnepen. Tehát nehéz volt a felkészülés.
Tartalmilag kifogásoljuk a becsléssel történő adómegállapítást, hiszen itt sérül az önbevallás rendszere, és sérül a jog is, mert a minisztérium egy állami feladatot át akar ruházni az adófizető polgárra. Egyszerűbben: ezentúl az adófizetőnek kell a saját ártatlanságát, illetve a saját igazát igazolni. Azt hiszem, ehhez a jogászoknak lesz egy-két szavuk.
Az előbb az önbevallással kapcsolatban az államtitkár úr elmondta, hogy az iparosok nagyon kevés jövedelmet vallottak be. Kérem tisztelettel, érdekes módon az APEH először 118 000 forintra hozta ki az adóbevallásokat, utána korrigálta 209 000 forintra. Erről már egy szót nem jelentettek meg; jó lett volna, hogyha ezt közlik. Arról nem beszélnek, hogy 800 ezer iparigazolvány van kiadva - statisztikailag ez nagyon szép -, ebből talán 400 ezer ténylegesen működik, és innen lehet akkor számolni, hogy ki, milyen jövedelem-bevallást tett. Mert körülbelül 2-300 ezer iparigazolvány a fiókban van, meg mit tudom én, egyéb trükkök folytán lett csak kiadva.
Kifogásunk van ezenkívül az elővezetéssel kapcsolatban is. Tessék megmondani, ki fogja azt eldönteni, hogy mennyire kell együttműködnöm az adóhatósággal! Történetesen: ha vitatkozom az adóhatósággal, már nem működöm együtt. Melyik ráérő ügyész fogja azt eldönteni, hogy elővezessék az adófizető polgárt? Melyik rendőrjárőr, ráérő rendőrjárőr fogja elvinni járőrkocsival az adófizető állampolgárt? Az, aki éppen a gyilkosokat, a rablókat nem tudja elfogni, arra nincs elég üzemanyaga? Arra nincs elég rendőrünk, hogy ezeket a deviáns alakokat elfogják, az adófizető polgárt - mert az iparos ott van helyben -, azt el fogjuk vinni. Megint egy társadalmi réteget akarunk üldözni? Kérem, itt alapvetően rossz beidegződés működik!
Kifogásoljuk még, hogy a 30. §-ban nem egyforma mértékkel mérnek. Miért nem? A büntetést egyforma mértékkel kell mérni minden magyar állampolgárra!
Aztán van egy mondat a 21. §-ban - ami, azt hiszem, mindenkit irritál -: a lefoglalást elrendelő határozat azonnal, jogorvoslatra tekintet nélkül végrehajtható. Az adóhatóság lefoglalhatja az iratokat; megengedi, kegyeskedik megengedni, hogy én belenézzek a saját irataimba - feltéve, hogyha azt nem lopják el, mint ahogy a közelmúltban történt. Így bárkit tönkre lehet tenni, kérem! Ezek a módszerek alkalmasak az ötvenes évek bürokratái beidegződésének a végrehajtására. Tekintettel az elmondottakra, nem javasoltuk a tisztelt Háznak a törvény ilyen formában való tárgyalását. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť