TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót és a mikrofont.
Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság október 25-ei ülésén tárgyalta a kormány által T/1548. számon benyújtott, az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. számú törvénymódosítás általános vitára való alkalmasságát.
A bizottsági ülésen körvonalazódott álláspont szerint az adózás rendjéről szóló törvény közismerten eljárásjogi törvény. Így szükségképpen elég szoros kapcsolatban kell állnia az anyagi adójogszabályokkal és - mint ahogy itt elhangzott - jó néhány anyagi adótörvény változik.
Az adóhatósági eszköztár kiszélesítésével kapcsolatban a törvénymódosítás egyik legszélesebb csokra a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében az adóhatósági fellépés jogi feltételeinek a megteremtése, másrészről - mint minden évben - azt is célul tűzte ki a kormányzat, hogy ahol csak lehet, az adózók kötelezettségeit egyszerűsítse, illetve az adóhatóság adminisztrációs terheit is szűkítse.
Végül, de nem utolsósorban egy sor jogértelmezést segítő, jogbizonytalanságot megszüntető törvénypontosítást vezet át a javaslat a ma hatályos szövegen. A bizottság korábbi ülésein is többször felvetődött a társadalmi-gazdasági átalakulás szükségszerű, nemkívánatos kísérőjelenségeként megjelenő, erőteljes növekedést mutató feketegazdaság további térnyerésének megakadályozása, e társadalmi-gazdasági jelenség elviselhető mértékre történő visszaszorításának igénye, mely meglehetősen komplex feladat. Ezért a bizottság üdvözli azokat a törekvéseket, amelyek arra irányulnak, hogy azok az adóztatás jelenlegi s nehezen változtatható személyi és tárgyi feltételei között miként szolgálhatnák jobban a feketegazdaság visszaszorítását a jelenleg nem vagy alig adózó rétegek hatásosabb bevonását a közteherviselésbe, minthogy elsősorban az egyéni vállalkozók évről évre nominálisan is csökkenő jövedelemről adnak számot, gyakorlatilag csak bevételeik egy részét szerepeltetik a bevallásban, személyes felhasználásaik jelentős részét pedig a vállalkozás költségei között számolják el, s így jövedelmük az alkalmazottak jövedelmének alig egynegyedét teszi ki.
A bizottsági ülésen vita bontakozott ki arról a módosítástervezetről, amely a tervezet 2. számú mellékletében gyakorlatilag a jövedelemadó-előleget az eddigi 20-áról egy úgynevezett részteljesítéssel előrehozza 5-ére, mely részteljesítés természetét tekintve azonos az adóelőleggel, megfizetésének módját illetően, valamint elmaradása esetében az alkalmazandó jogkövetkezményeket illetően is.
Igaz, hogy a munkáltatóknak nem a tárgyhavi elszámolás egész előlegét kell 5-én megfizetniük, hanem a tárgyhót megelőző hóban megfizetett előleg 50 százalékát kell ilyen módon befizetni. Ebben a változtatásban azt tartjuk a legrosszabbnak, hogy az előző hónap 50 százalékát kell befizetni, mert ahol hónapról hónapra változik a létszám, ott ez már hátrányos, és esetenként zavaros lehet.
Ez a javaslat alapvetően a költségvetés érdekeit szolgálja, nevezetesen, hogy a költségvetés finanszírozási kötelezettségei a hó elejére esnek, a legjelentősebb vagy a legmarkánsabban jelentkező bevétel a jövedelemadó és a levont jövedelemadó-előleg pedig az előzőek szerint a tárgyhó 20-án. Emiatt a költségvetés örökösen hitelt kénytelen felvenni, s ezáltal kamatveszteségei vannak. Ezt kívánja tehát csökkenteni ez a javaslat.
Ilyen alapon viszont azt is ki lehetne mondani, hogy a vállalkozók, a munkáltatók fizessenek be x-szer tízezer vagy százezer forintot minden hónap 5-én, ez körülbelül ugyanazt takarná, mint hogy a le nem vont személyi jövedelemadót fizessék be előre. A bizottság ezt a kérdést mérlegelni fogja, és lehetőségei szerint a részletes vitában módosító javaslattal fog ez irányban élni.
Ugyancsak felmerült, hogy az adózás rendjéről szóló törvénytervezet egyik esetben előrehozza a befizetési kötelezettséget, míg más esetben a kifizetési kötelezettség kapcsán a hatályos szabályozásban előírt 30 napos törvényi határidőt 45 napra változtatja annak érdekében, hogy az állami adóhatóság elkerülhesse a határidő túllépésében megnyilvánuló törvénysértést. Ezzel a két dologgal bizonyos adónemeknél szinte már egy hónapot nyerhet a költségvetés. Végül is a gazdasági bizottság az adózás rendjéről szóló törvényjavaslat módosításával egyetértett, ellenszavazat és tartózkodás nélkül azt általános vitára alkalmasnak találta. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť