DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Ugyane tárgyban június 13-án elmondott interpellációmra dr. Szent-Iványi István államtitkár a többi között a következőket válaszolta, idézem: "A mi megítélésünk szerint nem a magyar kormány hallgat ebben az ügyben, tudniillik a beregi magyar autonómia ügyében, hanem a kárpátaljai magyarság úgy méri föl, hogy az ő érdekeit most elsősorban nem ez a követelés mozdítja elő." A továbbiakban mintegy summázásként fűzte még hozzá, ismét csak idézem: "Az autonómia ügye nem merült fel, nem is vetették fel a kárpátaljai magyarság képviselői."
Mindebből úgy tűnhetett, és az lehetett a jámbor néző benyomása, hogy én találtam ki, netán a kisujjamból szoptam az egészet, holott az a meztelen igazság, hogy az egymást követő magyar kormányok hagyták lelkiismeretlenül magára a beregi részek magyarságát, és hogy államtitkár úr tájékoztatása, fent idézett szavai állnak tökéletesen indirekt viszonyban a valósággal.
Az azóta hozzám érkezett, és általam az illetékes hatóságokhoz is továbbított dokumentumok ugyanis egyértelműen és félreérthetetlenül tanúsítják, hogy a kárpátaljai magyarság ízig-vérig magyar elemeinek nincs hőbb vágya, szebb reménye, mint az, hogy egyszer megvalósul az 1991. december 1-jei referendum alkalmával megszavazott beregi magyar autonómia, és ezzel ellentétes véleményt legfeljebb a nemzetileg indifferens elemek, illetve a kollaboránsok képviselhetnek.
A kárpátaljai magyarság érdekeit ténylegesen képviselő szervezetek tehát igenis ragaszkodnak a népszavazás eredményeinek érvényesítéséhez, hangoztatja a Bereg-vidéki Magyar Kulturális Szövetség folyó év június 28-án kiadott állásfoglalása. Majd így folytatják, idézem: "Úgy érezzük, hogyha az anyaország az Ukrajnával megkötött alapszerződésben egyszer s mindenkorra lemondott a határok békés, igazságos, tárgyalásokon és népszavazáson alapuló módosításának lehetőségeiről, köteles támogatni az akaratukon kívül külföldre került magyar tömegek önrendelkezési törekvéseit."
Hasonlóan foglal állást a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége is. Augusztus 29-én miniszterelnökünkhöz írott iratukat is a következőképp kezdik: "Tisztelettel tájékoztatjuk önt, hogy a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége valamennyi hivatalos állásfoglalásában és dokumentumában kiállt és ki is fog állni a beregszászi magyar autonóm körzetért, valamint a kárpátaljai területi autonómia létrehozásáért."
Mindezek után és alapján kérdezem: hogyan kívánja támogatni a kormány a kárpátaljai magyarság autonómiatörekvéseit, hol, mikor és mely fórumokon kíván fellépni a beregi magyar autonómia ügyében? Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť