RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Ilyen késő esti órákban azt hiszem, nagyon fontos törvényjavaslatot tárgyal a parlament, és úgy érzem, az elhangzott előadói előterjesztés és a belügyminisztériumi államtitkár is úgy fogalmazott, hogy ez nagyon fontos dolog, és az önkormányzatiság elvét nem sértve, támogatják ezt az önálló képviselői indítványt.
A magam részéről - otthon tanulmányozva a törvényjavaslatot - módosító javaslatot, módosító indítványt kívántam benyújtani, de ettől most már elállok annak a tudatában, hogy mindenféleképpen fontos, hogy április 30-án ez a törvény életbe lépjen. Ezt oly sokan várják azok a kisvárosok, amelyek több száz éve kötődnek egy-egy intézményhez, és a jelenlegi helyzetben - hogy esetleg forráshiányossá váltak - bizony meg kellett volna attól válni, és a megyei önkormányzatoknak kötelező jelleggel leadni.
A törvény címe nem igazán utal arra, hogy milyen fontos problémát tárgyalunk, hisz' a Magyar Köztársaság 1995. évi költségvetéséről szóló 1994. évi CIV. törvény módosításáról van szó. De azt hiszem, hogy néhány héttel ezelőtt én is föltettem a pénzügyminiszter úrnak - az azonnali kérdések órájában - ezt a kérdést, és ő is kicsit humorosan, derültség közepette úgy fogalmazott, hogy: jó a kérdés, képviselő úr, hisz' ennek a problémának a döntő mozzanatát majd csak akkor lehet véglegesen lerendezni, amikor tudjuk azt, hogy a területi és térségi feladatokat ellátó intézményeket milyen formában tudjuk majd az új államháztartási törvény keretében finanszírozni. Egy mondatában akkor úgy fogalmazott a pénzügyminiszter úr, hogy valamilyen kényszerítő eszközre van szükség ahhoz, hogy ezeket az önkormányzatokat megszabadítsuk azoktól a terhektől, amelyek végső soron nem az ő profiljukba illenek bele.
Úgy gondolom - és meggyőződésem -, hogy az alkotmány és az önkormányzati törvény azon alapelve helyes, hogy az önkormányzati feladatoknak az ellátása ott a legoptimálisabb, ahol a feladat felmerül.
Végezetül pedig azt szeretném elmondani, hogy az intézmények leadása, illetve az intézményeknek kölcsönösen, a társönkormányzatokkal való társulásának a kezdeményezése nem idézhet elő olyan helyzetet, amely esetleg a későbbi idők folyamán visszafordíthatatlan folyamatokat indítana el az önkormányzatiság elvében.
A kereszténydemokrata frakció teljes mértékben támogatja ezt az önálló képviselői indítványt, és meg fogjuk szavazni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť