DR. BOKROS LAJOS

Full text search

DR. BOKROS LAJOS
DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem biztos, hogy a kedves képviselő úr kérésének eleget tudok tenni a tekintetben, hogy számára elfogadható választ adok, mert az én számomra nem lenne elfogadható egy olyan szakértői testület, amely azt próbálná bebizonyítani a Valutaalapnak meg a külföldi hitelezőknek, hogy Magyarországnak nem kell fizetnie. Ilyen értelemben azt gondolom, hogy nincs szükség szakértői testületekre, mert ennek pont az ellenkezője az, amit a szakértői vizsgálatok teljes egészében alátámasztanak.
De komolyra fordítva a szót: azt tudom elmondani, hogy a magam részéről még a jelenlegi gazdasági szükséghelyzetben sem látom igazán, hogy egy ilyen gazdasági tanácsnak a felállítása mit segítene az ország helyzetén ahhoz képest, hogy a már meglévő demokratikus testületek - többek között az Országgyűlés, az Érdekegyeztető Tanács és más fórumok - meg tudják vitatni mindazokat a javaslatokat, amelyek részben a kormány, részben az ellenzéki pártok, részben a munkavállalók, szakszervezetek, részben a munkaadók és más, esetleg tudományos testületek részéről érkeznek. Úgy gondolom, Magyarországon van kellő mennyiségű fórum arra, hogy ezeket a kérdéseket érvekkel alátámasztva, kellő mélységben megvitassuk, s ennek alapján valóban kialakuljanak azok az alternatívák, amelyek mentén végül is a döntéseket meg kell hozni.
S még egy dologra szeretném fölhívni a figyelmet: nem gondolom, hogy a kormány felelősségét csökkenteni kell. Végső soron arról van szó, hogy a kormánynak kötelessége egyik oldalról az ország legjobb gazdasági elméit használni olyankor, amikor a döntéseit megalapozza és később meghozza; a másik oldalról viszont senkire nem háríthatja át azt a felelősséget, ami egyedül és kizárólag rá hárul a tekintetben, hogy minden egyes helyzetben - éppen a jelenlegi gazdasági szükséghelyzetben is - az általa optimálisnak tartott legjobb megoldást használja.
Én tehát, kedves képviselő úr, nem tartom szükségesnek egy ilyen gazdasági tanács felállítását. Jellemző egyébként, hogy ilyen gazdasági tanács felállítására általában olyan helyzetekben szokott szükség lenni, amikor a demokratikus fórumok nem működnek; az elmúlt negyven évben is olyankor volt erre elsősorban példa. Azt gondolom, nem kell lebecsülni a mai demokratikus fórumok működését, úgy gondolom, hogy ezek be tudják tölteni feladatukat.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť