DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Nem a legjobb hangulatban kezdem az interpellációmat, mert bár a pénzügyminiszter úr megértést és támogatást kért expozéjában az ellenzéktől, ennek a legkevesebb nyomát se érezzük itt az ellenzékben a kormány részéről.
Múlt év novemberében a volt pénzügyminiszter úrhoz, dr. Békesi Lászlóhoz interpellációt intéztem, és javasoltam egy gazdasági tanács felállítását, amely lényegében egy együttműködés lehetőségét is megmutatná. A volt pénzügyminiszter úr megértéssel fogadta javaslatomat, de hozzátette, hogy nincs szükségállapot, amely indokolná ennek a tanácsnak vagy intézménynek a létrehozását. Más aggályai is voltak, de a végén megnyugtatásomra kifejezte, hogy 1995 áprilisában a kormány olyan gazdasági programot fog benyújtani az Országgyűlésnek, amely képes lesz "a legjobb szellemi erőket is összefogni".
Igen tisztelt Miniszter Úr! Itt vagyunk 1995 áprilisában, van egy gazdasági csomagterv, amelyre sok minden mondható, csak az nem, hogy az ország legjobb szellemi erőit összefogta és azok munkáját kifejezi; nem utolsósorban úgy érzem, hogy a gazdasági válság mélyült, tehát elesett az a feltétel, amit a volt pénzügyminiszter úr mondott, és egyre nagyobb gazdasági válság felé megyünk. Ez nyilvánvalóan megmutatkozik a nép tiltakozásában, hiszen a magyar nép érzi, hogy megint a szegényeken csattant az ostor. A családok támogatása mintha megtorpant volna, és az egyetemi ifjúság is úgy érzi, hogy korlátokat állítanak tanulmányai elé. A legnagyobb akadály azonban a szakszervezetek ellenállása, amelynek az elhárítása nélkül, miniszter úr, ez a gazdasági program nem valósulhat meg.
Miniszter úr felszólalásában, expozéjában kétszer kiemelte a szociális biztonságot, de szeretném hozzátenni és a miniszter urat tájékoztatni, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt programjának szinte az alapja - de a modern világban a demokráciának is - a szociális igazságosság, amely több, mint a szociális biztonság, és ez az, amit nem érzünk, mert azt jelenti, hogy igenis arányos és igazságos adózással és arányos teherviseléssel a tehetősek már kivették a részüket a megpróbáltatásból.
(16.00)
Ezt a kormány nem bizonyítja, s ez a kormány semmi formában nem is próbálja bizonyítani a magyar nép felé.
Ugyancsak kényes az úgynevezett külső adósság kérdése. Kiemelem azt, hogy természetesen meg kell fizetni az adósságot, de meg vagyok lepődve, hogy a kormánynak nincs egy olyan rátermett és tehetséges embere, aki bizonyítaná a külföldi bankoknál, hogy a szakértők szerint, ha a jelenlegi államadósságok összegét fizetjük, biztosan a gazdasági csőd felé megyünk!
Igen tisztelt Miniszter Úr! Ön támogatást kér tőlünk, az ellenzéktől. Nagyon szívesen megadjuk... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.).., egy mondatom van csak, elnök úr, kérem! Ez a mondatom az: kérem a miniszter úrnak az elfogadható válaszát, hogy időszerűnek tartja-e ma, gazdasági válságban egy olyan tanács fölállítását, ahol szakértők, gyakorlati emberek bizonyítanák, hogy ez az egyedüli megvalósítható program és más nincs.
Kérem az elfogadható válaszát. (Derültség.) Köszönöm. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť