SZÖLLŐSI ISTVÁNNÉ

Full text search

SZÖLLŐSI ISTVÁNNÉ
SZÖLLŐSI ISTVÁNNÉ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy meglehetősen kicsiny településről, választókörzetem - Békés megye 5. számú választókörzete - Hunya településéről való a kérdés, de másutt is felvetődhetne ez a szerintem tipikus probléma. Valamennyiünk előtt ismert, hogy a kárpótlási részarány fejében több helyen - az ország különböző településein - több tagban adták ki a licitföldeket. Hogyha ezt szélsőségesen értelmezzük, akkor megtörténhet egy házaspár esetében, hogy az egyik fél az ilyen földet a Dunántúlon, a másik pedig az ország keleti felében kapja meg.
Ha egy településen belül vizsgáljuk a problémát, akkor is megtörténhet, hogy a gazdálkodást lehetetlenné téve - vagy legalábbis gazdaságtalanná téve -, négy-öt helyen kerül kiadásra az ilyen föld. Igaz ez annak ellenére, hogy nagyon sok esetben a gazdák maguk kérték vagy kérik ezt folyamatosan. Azért a gyakorlat bebizonyította, hogy az ilyen fajta gondolkodásmód több problémát okoz, mint amennyi megoldást eredményez. Fölmerül óhatatlanul tehát - az ilyen licitföldek egy tagban kiadásának igénye mellett - a földterület cseréjének lehetősége is.
Kérdésem egyik része tehát: a jelenleg hatályos törvények mentén elképzelhető-e az egy tagban történő kiadás; másrészt ha az ilyen cserére sort kerítenek a tulajdonosok, az illetők, akkor lehetőség van-e arra, hogy adómentes legyen az ilyen csere? Hiszen ebben az esetben nyilván az illető aszerint többszörösen károsodik, hogy hány tagban van ez a földterület. Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm.
(14.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť