VARGA LAJOS

Full text search

VARGA LAJOS
VARGA LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Az előttünk fekvő törvénytervezetről már eddig is sok mindent elmondtak, és a hozzászólók valószínűleg még sok mindent el is fognak mondani. Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy egy igen fontos törvénytervezetről van szó, és számomra külön is öröm, hogy ez a parlamenti patkó mindkét oldaláról egyformán ítéltetik meg, egyformán fontosnak tartjuk. Volt olyan hozzászóló, aki egyenesen tortához hasonlította a törvénytervezetben megfogalmazott, közbeszerzés hatálya alá tartozó összeget, és természetes, volt mindjárt kontra is erre, hogy igen, igen, tortáról beszélünk, de hát kozmás ám ez a torta. Én nem akarok belemenni ebbe a vitába. Mindenesetre úgy gondolom, hogy igazuk van mindazoknak, akik azt mondják, hogy a közbeszerzés hatálya alá tartozó összeg olyan nagyságrendű, ami mindenféleképpen különleges figyelmet igényel a törvényhozásban, a törvényalkotás folyamatában. Dornbach Alajos képviselőtársunk fogalmazta meg, hogy fejlett polgári demokráciákban is nagyon kifinomult szabályok szabnak korlátot a közpénzekkel gazdálkodók számára, hogy milyen módon használhatják fel a közpénzeket. Bauer képviselőtársunk épp az imént szintén ezeknek a fontosságára hívta fel a figyelmünket, és magam is fontosnak tartom, hogy ezek körültekintően legyenek szabályozva. Úgy gondolom, hogyha korábban lett volna már közbeszerzési törvényünk, akkor talán Schamschula képviselőtársunk a közelmúltban nem interpellálhatott volna az ipari miniszterhez egy nagy múltú cég utódjának érdekében oly módon, hogy a kormány miért nem ad megrendelést ennek a cégnek, miért hagyja, hogy vegetáljon.
A közbeszerzési törvény azt mondja ki, hogy a kormány nem adhat megrendeléseket, a kormánynak versenyeztetni kell, és olyan körülményeket kell teremteni, hogy a legjobb ajánlattevő kapja meg a megrendelést, és úgy gondolom, hogy ez a törvény ennek a szemléletnek igyekszik megfelelni.
Az pedig, hogy ki lesz a legjobb ajánlattevő, nagyon sok mindentől függ, és ebből a szempontból örülök annak is - bár itt vitatkoznom kell Bauer képviselőtársammal -, hogy a tövényben megjelenik a hazai ipar védelme oly módon, hogy 10 százaléknyi preferenciát nyújt adott esetben még az árban is a hazai ajánlattevőnek, illetve adott esetben a különböző pontokban előírja, hogy milyen esetekben lehet a hazai beszállítót preferálni: például akkor, hogyha a terméknek 50 százalékánál több az, ami hazai előállítású, és így tovább.
(18.30)
Én, bár egyetértek Bauer képviselőtársamnak azzal a véleményével, hogy a jövő érdekében a verseny, a versenyképesség nagyon fontos, ugyanakkor viszont talán a mai körülmények között még megengedhető a törvényalkotóknak az a törekvése, hogy bizonyos korlátok között előnyben részesítsük a hazai beszállítókat, még azon az áron is, hogy ez adott esetben - úgy, ahogy Bauer képviselőtársunk mondta - többe kerül a költségvetésnek, mert valóban erről van szó. Ha én egy árnál tíz százalékkal többet preferálok a hazai beszállítónál, akkor ez praktikusan azt jelenti, hogy ugyanabból a pénzből kevesebb terméket, szolgáltatást vásárolhatok.
Ennek ellenére mondom azt, hogy a jelenlegi körülmények között üdvözlöm a törvényjavaslatnak ezt a részét. Ugyanakkor messze nem tetszik az olyan érvelés, amely azt mondja ki, azt próbálja sugalmazni - itt megpróbálom ismét idézni ezt a mondatot vagy mondatrészt -, hogy itt és most egy teljesen legyengült, versenyképtelen ipar védelméről van szó. Úgy gondolom, ez a meghatározás durva általánosítást tartalmaz és nagymértékben sérti azokat a magyar ipari és egyéb vállalkozókat, vállalatokat, amelyek a mai körülmények között is igenis versenyképesek nemcsak itthon, Magyarországon, hanem adott esetben az export területén is. És miután vannak ilyen cégek Magyarországon, úgy gondolom, ezt az általánosítást nem lenne jó szó nélkül hagyni.
Hasonló módon gondolom, hogy a versenyképesség megteremtése szükséges ahhoz, hogy a későbbiek folyamán ne csak itthon legyünk adott esetben versenyképesek, ne csak itthon legyünk egy adott védelem, egy ernyő mellett versenyképesek, hanem ki tudjunk lépni a nemzetközi porondra is. Ebből a szempontból egyáltalán nem tartom tragédiának - amit Torgyán képviselőtársunk, ha nem is tragédiának nevezett, de úgy gondolta, hogy az Európa felé tartásunkat kérdőjelezi meg -, hogy ha adott esetben vitás kérdés van egy pályázat kiírásánál, akkor a magyar nyelvű kiírás legyen a mérvadó. Úgy gondolom, ez egy magyar pályázat kiírásánál természetes kell hogy legyen. Nem gondolom, hogy bármelyik külföldi pályázó úgymond az európaiságunkat vonná kétségbe, mert mi azt várjuk el, hogy a magyar nyelvű kiírás legyen a mérvadó.
Egyébként hadd mondjam, hogy a közelmúltban volt alkalmam a cseh közbeszerzési törvénnyel is kapcsolatba kerülni. Bizony, ott is keményen megfogalmazódnak - sőt keményebben - az elvárások. Ott például egyértelműen lehetőség van arra is, hogy csak hazai beszállítóknak írjanak ki pályázatot - tehát amiről itt Bauer képviselőtársunk az előbb azt mondta, talán nem lenne jó dolog, ha kizárnánk a külföldieket. Erre volt egy kétperces reakció is.
Európában van olyan ország - adott esetben konkrétan a Cseh Köztársaság -, amely minden további nélkül kimondja egy vasúti pályázat esetében, hogy csak belföldiek pályázhatnak, és uram bocsá', ha valami külföldi cég akar beszállítani, próbáljon egyfajta kooperációt megvalósítani a cseh cégekkel, és akkor nyerhet el piacot.
Úgy gondolom, a mi közbeszerzésünk ennél lényegesen előbbre mutató, lényegesen nemzetközibb - hogy így fejezzem ki magamat.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvénytervezet erényének tartom azt is, hogy a nyilvánosság biztosítása mellett adott esetben - bár itt is vannak viták, hogy milyen mértékben, hogyan kellene a törvényben rögzíteni -, egyfajta gyors jogorvoslatra is lehetőséget akar adni. Én is úgy gondolom, itt talán pontosabban kellene megfogalmazni, mit is akarunk célként elérni. Egy picit talán általánosan van megfogalmazva, egy picit talán keveredik a bíróság és adott esetben ennek a bizottságnak a feladatköre. Valóban jó lenne még átgondolni, hogy lehet-e pontosabban, precízebben megfogalmazni.
Úgy gondolom, ezzel összhangban talán majd a módosító javaslatok lehetőséget teremtenek arra - ahogy ezt az előterjesztők is gondolják -, hogy a legnagyobb nyilvánosságot biztosítsuk, ugyanakkor egyfajta gyorsaság is biztosítható legyen. Természetesen a nyilvánosság és az azonnali jogorvoslat lehetőségével úgy gondolom, egyfajta korrupcióellenesség is megvalósítható, hiszen mindannyian tudjuk: ha egy nyilvános és azonnali jogorvoslati lehetőséget is biztosító eljárásról van szó, akkor az nagymértékben ellene hat annak, hogy egyfajta korrupciós lehetőség létrejöjjön.
Nekem a törvénytervezetben egy picit az időintervallummal van problémám. Utánaszámoltam, hogy például nagyobb értékű közbeszerzés esetén adott esetben 125 napra jön ki az idő az első kiírástól, az előminősítéstől a végleges elbírálásig. Úgy gondolom, ezt is mérlegelni kellene, nem lehetne-e valahol ennek kapcsán is csökkentést végrehajtani. Természetesen megpróbálok ez ügyben én is módosító javaslattal is élni. De ha belegondolunk, hogy a 125 nap adott esetben durván egyharmad év, akkor ez bizony elég hosszúnak tűnik. Főleg akkor, ha általában a nagyobb értékű beszerzések sem igen szoktak áthúzódni egyik költségvetési évről a másikra. Természetesen ott, ahol egyik költségvetési évről a másikra áthúzódó lehetőségek vannak, én is természetesnek tartom, hogy egy jól előkészített és időben is jól érlelt elbírálás legyen.
Befejezésül szeretnék egy speciális problémát fölvetni, elsősorban a törvényalkotók felé. Mindjárt előrebocsátom azt is: lehet, hogy csupán az én képernyőmben vagy az én gépemben van a probléma, de tulajdonképpen nem igazán találtam meg, hogy például a MÁV, a BKV vagy egyéb, ezekhez hasonló, közszolgáltatást ellátó cégek vajon ennek a törvénynek a hatálya alá tartoznak, vagy nem.
A miniszteri expozéban 110-120 milliárdos összegről volt szó. Ez nekem azt sugalmazza, hogy nem tartoznak általánosságban ennek a törvénynek a hatálya alá. Ugyanakkor viszont megint fölmerül egy olyan probléma - amire talán választ kellene adnunk, mielőtt vitába bonyolódunk majd ezekkel a cégekkel, ha érvénybe lép a közbeszerzési törvény -, hogy ezek a cégek egyfajta termelői árkiegészítést kapnak, illetve tulajdonképpen fogyasztói árkiegészítést is. Ez éves szinten, egy-egy költségvetési évben 10-20 milliárd forint nagyságrendet is kitesz. Tulajdonképpen ez a támogatás most állami támogatásnak számít, és ilyen értelemben az ebből közbeszerzésre fordított pénz most a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik, vagy sem?
(18.40)
Amennyiben igen, akkor úgy gondolom, ezt precízebben pontosítani kell a törvényben, mert mint mondtam, én személy szerint itt űrt érzek, és nem hiszem, hogy jó lenne, ha egy olyan törvényt fogadnánk el, amiben ilyen lyukakat lehet találni.
Ezzel együtt az a véleményem, hogy ez a törvénytervezet nagy előrelépés abból a szempontból, ami a miniszteri expozéban is, és itt az eddigi hozzászólásokban is megfogalmazásra került. Fontosnak tartom és - természetesen a módosító javaslatok megvitatása után - a tisztelt Háznak elfogadásra is ajánlom.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť