DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A szellemi tulajdon védelmére vonatkozó szabályozásunk átfogó reformjához nemcsak a belső jog újraalkotására van szükség, hanem arra is, hogy egyes nemzetközi szerződésekhez csatlakozzunk. Ebből a szempontból fontos az audiovizuális művek nemzetközi nyilvántartásáról szóló, 1989. évi genfi szerződéshez való csatlakozásunk.
A szerződést 1989-ben fogadták el az ENSZ szakosított intézménye, a Szellemi Tulajdon Világszervezete keretében. A szerződésnek jelenleg 12 állam részese, köztük olyan európai országok, mint Ausztria, Csehország, Franciaország és Szlovákia.
Más európai országok szintén készülnek a csatlakozásra. A genfi szerződés nemzetközi nyilvántartást hoz létre a filmekre és más audiovizuális művekre vonatkozó nyilatkozatok és jogok regisztrálása céljából. A nemzetközi nyilvántartás közhiteles, az abban foglaltakat az ellenkező bizonyításig valósnak kell tekinteni. A hiteles, egységes nemzetközi nyilvántartás révén növelhető a filmekre vonatkozó ügyletek jogi biztonsága és fokozható az audiovizuális művekkel összefüggő jogsértések elleni fellépés eredményessége. A szerzői jogban ugyanis a filmekkel kapcsolatos jogi helyzet általában rendkívül összetett. A filmek létrejöttében nagy számú szerző működik közre, a filmjogokat rendszerint területileg is, felhasználási módok szerint is felosztják, szétdarabolják. Ez a helyzet nyilvánvalóan kedvez a kalózoknak, a filmekkel kapcsolatban jogosulatlan felhasználást végzőknek.
A filmekre vonatkozó közhiteles nemzetközi lajstrom a nyilvánosság erejével gátolja a jogsértő tevékenységek folytatását.
(17.20)
Magyarország számára a csatlakozás csupán az előzőekben ismertetett előnyökkel jár. Sem belső jogunk megváltoztatását nem igényli, sem pedig pénzügyi kötelezettséget nem ró hazánkra. A szerződés alapján létesült unió ugyanis önfenntartó költségvetéssel rendelkezik.
Mindezekre tekintettel kérem az országgyűlési határozati javaslat elfogadását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť