DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az MSZP-SZDSZ-kormány által bevezetett megszorító csomag egyik pontja azt tartalmazza, hogy szükség van a helyi önkormányzati struktúra, feladatellátás átalakítására annak érdekében, hogy az ésszerűtlen decentralizációt csökkentsék az önkormányzatok esetén. Ez a megszorító csomag más intézkedéseket is tervez az önkormányzatok lehetőségeivel kapcsolatban. Vonatkozik ez például a hitelfelvételi lehetőségek korlátozására is.
Az önkormányzatokról szóló törvény, valamint az alkotmány is alapjogként, önkormányzati alapjogként rögzíti az önkormányzatok önállóságát, és ilyen értelemben ezek az intézkedések mindenképpen beavatkozást jelentenek az önkormányzatok önállóságának és önálló gazdálkodásának elvébe.
Ezért szeretném feltenni államtitkár úrnak azt a kérdést, hogy tervez-e a kormány, tervez-e az önkormányzatokkal kapcsolatban a Belügyminisztérium alkotmánymódosítást ebben a kérdésben. Hiszen világos, hogy a kormányhatározatban kitűzött feladatoknak a megvalósítása önkormányzati jogokat sért.
Ezt arra tekintettel is szeretném kérdezni, hogy az MSZP frakciója úgy döntött: nem írja alá az alkotmányozásról szóló megállapodást, s ennek alapján ez történt a március 12-ei döntés után is. Az a gyanúnk támadt, éppen az alkotmánynak a módosítása miatt, az alkotmánymódosítási tervek miatt szeretnék ezt megtenni.
Ezért kérdezem a Belügyminisztériumnak a liberális vezetésétől, hogy az önkormányzati szabadságnak a liberális elvét, amelyet az SZDSZ korábban, ellenzékben is vallott, fenn kívánja-e tartani, és mit tervez az alkotmánymódosítással kapcsolatban.
Várom az államtitkár úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)
(15.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť